Ali današnji otroci še poznajo igre iz našega otroštva? (VIDEO)

Svobodna in sproščena igra je pomemben del otroštva. Večina se iz otroških dni spominja lovljenja s prijatelji ali iger, kot so črni mož, zemljo krast in gnilo jajce. Katere igre na otroških igriščih prevladujejo danes? Je katera od dolgoletnih klasik že utonila v pozabo?

V otroštvu smo si šolske odmore ob lepem vremenu pogosto krajšali z različnimi igrami. Na igriščih in v telovadnicah so se odvijale napete partije lovljenja, črnega moža ali med dvema ognjema. Seveda pa je bilo vedno dovolj prostora tudi za povsem nove igre s posebnimi pravili in obilico domišljije.

Otroci se na podoben način igrajo tudi danes. Kot so nam povedali štirje tretješolci z ljubljanske osnovne šole Majde Vrhovnik Julija, Eva, Marko in Julija, so na šolskih igriščih še vedno priljubljene tudi starejše igre, ki jih poznajo že generacije otrok. Naši sogovorci se s prijatelji tako med odmori še vedno igrajo pepčka, črnega moža, gnilo jajce in ristanc, ki ga imajo na igrišču kar stalno narisanega.

Julija nam je opisala igro ptički, med katero igralci hodijo okoli stolov, zloženih v krog. Ko vodja igre reče stop, se morajo vsi igralci usesti na stol. Ker pa jih je manj kot igralcev, bo nekdo vedno ostal brez stola in mesta v naslednjem krogu igre.

Časa za igro ob vse bolj natrpanih šolskih urnikih otrok ni veliko. Kot je dejala učiteljica na osnovni šoli Majde Vrhovnik Eva Lap, imajo otroci največ časa za igro v podaljšanem bivanju. “Pri pouku veliko sedijo, tako da jim gibanje popoldne veliko pomeni,” je pojasnila. Tudi ona opaža, da se na igrišču še vedno najpogosteje igrajo pepčka, črnega moža ali se lovijo. Izgubila pa se je igra zemljo krast, ki se je njihovi učenci ne igrajo več pogosto.

Prosta igra otrok
Jan Gregorc/N1

Izbira iger je odvisna tudi od starostne skupine otrok. Kot je pojasnila Lap, se otroci od četrtega ali petega razreda vse redkeje lovijo in igrajo pepčka. Starejši osnovnošolci odmore namreč preživljajo predvsem ob igrah z žogo. “Mlajši imajo raje nestrukturirane igre, pri katerih pravila niso v ospredju. Cilj jim je sproščena in pristna igra,” je poudarila učiteljica. Medtem starejši učenci bolj izbirajo igre z določenimi pravili.

Najljubše otroške igre se skozi generacije spreminjajo. Nekatere dobijo novo ime, druge pa utonejo v pozabo. Pred leti so nekatere poskušali obuditi v Postojni, kjer so v sklopu študijskega krožka izvedli projekt Obudimo stare igre. Kot je povedala mentorica krožka in pedagoginja Jerneja Sojer Smerdu, so skupaj s člani krožka opravili pogovore in skušali nabrati čim več iger iz preteklosti.

projekt Obudimo stare igre
Jerneja Sojer Smerdu

Med pogovori so ugotovili, da so se čez čas pri nekaterih igrah spremenila pravila ali imena. “Včasih se je ime neke igre spremenilo že, če si šel v sosednjo vas čez hrib,” je pojasnila pedagoginja. Presenetilo jo je, da so že med pogovorom na uvodnem srečanju iz spomina izbrskali okoli 120 iger.

Med njimi je bilo kar nekaj starejših iger, ki se jih otroci danes ne igrajo ali pa so se njihova pravila spremenila. “Mlajšim generacijam je bila recimo dobro znana igra ristanc oziroma tanc. Nekateri so jo poznali tudi pod imenom avionček,” je povedala Sojer Smerdu.

Stare igre so skušali obuditi tako, da so po mestu uredili točke, kjer se jih lahko igrajo tudi mimoidoči. Na vsaki točki stoji tabla s pravili igre, na tleh pa so narisani vzorci, ki jih igralci potrebujejo pri nekaterih igrah. “Mlajše smo želeli na tak način vsaj nekoliko odvrniti od tehnologije in jim pokazati lepoto iger na prostem,” je sklenila pedagoginja.

View this post on Instagram

A post shared by N1 Slovenija (@n1slovenija)

Če vas še bolj podrobno zanima tema o pomembnosti gibanja za otroke, vam v  branje priporočamo intervju z dr. Gregorjem Starcem. Za rubriko Poglobljeno je denimo dejal, da bi morali otroke vzgojiti tako, da bi bila telesa dejavnost rutina, tako kot je umivanje zob. “Vzgojiti bi jih morali tako, da bi se po dnevu nedejavnosti počutili slabo, kot da jim nekaj manjka. To je težko doseči, a se da, če imajo otroci pozitivne, prijetne izkušnje s športom in gibanjem, če ni prisile in če vsakemu omogočimo, da v telesni dejavnosti najde tisto, kar mu je najbližje, v čemer je lahko uspešen. To pa je mogoče le, če je priložnosti dovolj. Otrokom moramo samo dati priložnost.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.