Ali so bili na Darsu prepozni? “Zadeti pravi trenutek je prava umetnost”

Slovenija 16. Jan 202311:43 19 komentarjev

Očitke, da so bili na Darsu na jutranjo snežno pošiljko nepripravljeni, družba zavrača, saj je bila večina glavnih tras pravočasno očiščena. Ceste so namreč začeli posipavati 20 minut po tem, ko je začelo snežiti, zimska vozila pa so ceste začela plužiti že ob četrti uri zjutraj. Večino zastojev so, kot so nam pojasnili, povzročili zdrsi tovornih vozil. Ali so torej te iz prometa začeli izločati prepozno? "Zadeti pravi trenutek je prava umetnost," je dejal vodja ljubljanske avtocestne baze Danijel Narobe.

Današnji sneg je, vsaj sodeč po prometnem kaosu, ki smo mu bili priča na avtocestah in v ljubljanskem potniškem prometu, presenetil upravljalce cest. Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) sicer trdi, da kaosa ni bilo vsepovsod in da so bile glavne trase očiščene, neočiščene pa so zjutraj ostale nekatere obrobnejše ceste.

Preberite še: Po jutranjem kaosu se stanje na cestah počasi umirja

Vodja avtocestne baze v Ljubljani Danijel Narobe je za N1 povedal, da so preglavice in zastoje na cestah povzročali predvsem zdrsi tovornih vozil. Za možnost zdrsa je po njegovih besedah dovolj že centimeter snega na cestišču, zaradi njih pa so bili zastoji na približno petih lokacijah v Ljubljani. Ti zastoji so povečini urejeni, saj so začeli na avtocestah iz prometa izločati tovorna vozila.

Na vprašanje, ali so se tega lotili prepozno, je Narobe dejal, da je zadeti pravi trenutek prava umetnost. Razložil je, da se, če začnejo tovorna vozila iz prometa izločati prehitro, spopadajo s kritikami, da povzročajo gospodarsko škodo.

Po besedah vodje AC baze je v Ljubljani začelo snežiti ponoči, okrog 2.40. Ob treh zjutraj so ceste začeli posipavati s soljo, ob štirih pa so začeli plužiti. Skupno so aktivirali 24 plužnih vozil.

Sneg, zima, zimska služba, promet, sneg, pluženje
Žiga Živulovič jr./BOBO

Narobe meni, da jih snežne razmere niso ujele nepripravljene, temveč je začelo snežiti v zelo neugodnem času, saj ponedeljek zjutraj sovpada tudi s povečano gostoto prometa. Težave sproti rešujejo, a kot je priznal, “ne morejo na vse konce”.

Preberite še: Kaos tudi v javnem prevozu: kaj so nam povedali potniki

Zdaj je očiščen celoten ljubljanski avtocestni obroč, nadaljuje se tudi posipavanje s soljo. Pred današnjim sneženjem so imeli pripravljenih 1.200 ton soli, zgolj v ponedeljek so v Ljubljani porabili 166 ton. Darsu preglavice povzročajo predvsem letošnje nepredvidljive zimske razmere, zaradi katerih težje kot prejšnja leta ocenijo, koliko soli bodo potrebovali in kdaj.

Preberite še: Zvečer prihaja nova pošiljka snega, vendar se bo ta po nižinah mešal z dežjem

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje