Analitik: Pot Golobovih reform popolnoma napačna in podobna Pahorjevi

N1 video 29. Mar 202320:43 16 komentarjev
Robert Golob, Borut Pahor
Borut Živulović/BOBO

Intervju Roberta Goloba, v katerem je spregovoril tako o zasebnem življenju kot napovedanih reformah, je dvignil nemalo prahu. Je premier dvignil roke nad reformami, za katere je sam ocenjeval, da so ključne? Kako ob padanju podpore prebivalcem "prodati" nujne, a verjetno nepriljubljene ukrepe? Ali premier in njegova partnerka Tina Gaber hodita po spolzkem terenu?

Premier Robert Golob je v pogovoru za POP TV, kjer je sicer veliko govoril o svojem zasebnem življenju in novi partnerki Tini Gaber, ostro kritiziral finančno ministrstvo in njegovo komuniciranje o davčni reformi. Finančni minister Klemen Boštjančič je možnost odstopa zavrnil, Golobovo nezadovoljstvo s komunikacijo pa je odneslo državnega sekretarja Tilna Božiča. V koaliciji je zavrelo, neuradno je celo slišati, da je premier priznal, da je stvar zavožena.

Analitik Andraž Zorko, ustanovitelj in partner v družbi Valicon, je v oddaji N1 STUDIO ocenil, da gre za nepremišljeno izjavo v občutljivem trenutku. “Tudi kontekst te izjave je nekoliko nenavaden, gre za mešanje javnih in zasebnih stvari v eni oddaji,” je dejal in poudaril, da je pri reformah ključno prav komuniciranje. “Dvomim, da bi predsednik vlade v tem trenutku dvignil roke.”

Pred kamere je stopil tudi vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic, ki umirja žogico: “Z reformami še vedno mislimo resno, želja je, že zdavnaj bi morale biti, mi voljo in energijo imamo. In vsa ekipa v to zaupa.” Ali to kaže na poskus saniranja škode, ki je očitno nastala?

Tudi ta vlada pri komuniciranju ni najbolj uspešna. Valicon je v času vlade Janeza Janše začel meriti uspešnost komuniciranja s prebivalci, saj je bila Janševa vlada na tem področju deležna številnih očitkov. A tudi Golobova vlada pri komuniciranju ni najboljša, pojasnjuje Zorko, pravzaprav je med vsemi kazalniki, ki jih merijo, uspešnost njihovega komuniciranja s prebivalci še najbolj padla.

A prav komunikacija je ključna za uspešnost reform, se je z Golobom strinjal Zorko. “Reforme zahtevajo širši konsenz v družbi, ne samo med političnimi strankami, ampak med prebivalci. Če tega konsenza ni, se pojavljajo dezinformacije,” je dejal analitik in to ponazoril na primeru davčne reforme. Spomnil je, da so vsi poskusi reform doslej klavrno propadli in pri tem izpostavil nekdanjega premierja Boruta Pahorja, čigar vlada je po porazu na referendumih razpadla.

Med tem, ko bi morala Golobova vlada dobiti široko podporo za reforme, pa ji podpora močno pada. “Po epidemiji, nepriljubljenih ukrepih in nestrpnosti do prejšnje vlade je padec podpore Golobovi vladi še toliko bolj izrazit. Težko jo je pridobiti nazaj, ker za to ne obstaja osnova,” je pojasnil Zorko.

A kako ob tem ljudem “prodati” reforme, če veš, da bodo na primer morali delati dlje, da bo vlada obdavčila premoženje ali da bo morda uveden celo nov prispevek za dolgotrajno oskrbo?

Premier Golob je sicer svojo zasebnost vedno skrbno skrival, v intervjuju pa je zelo odprto govoril o svoji novi partnerki Tini Gaber. “Premier je absolutna javna osebnost, kar počne zasebno, ima javnost pravico vedeti,” je ocenil Zorko. Ali gre za preusmerjanje pozornosti, da se ne bi toliko ukvarjali z zamujanjem reform in drugimi zapleti v vladi in koaliciji?

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje