Andrej Magajna se vključuje v boj za predsednika republike

Slovenija 15. Jul 202217:37 0 komentarjev
Magajna
Žiga Živulović jr./BOBO

Kandidaturo na jesenskih predsedniških volitvah je danes napovedal tudi predsednik neparlamentarne stranke Nova socialdemokracija Andrej Magajna. Stranka in Magajna sta sicer pred tedni napovedala podporo predsedniški kandidatki Nini Krajnik, a se je svet stranke odločil, da v predsedniško tekmo vstopi tudi Magajna.

Andrej Magajna je ob najavi svoje kandidature za mesto predsednika republike sporočil, da je tako v vodstvu stranke Nove socialdemokracije kot tudi izven nje prišlo do več predlogov, da naj kandidira za funkcijo predsednika republike. Do kandidature je bil Magajna sprva skeptičen zaradi dejstva, da tako sam kot tudi stranka nima ustrezne podporne baze. Zato se je najbolj zavzemal za podporo kandidature Nine Krajnik in predsednika državnega sveta Alojza Kovšce.

Za kandidaturo se je na koncu odločil, ker pri kandidatih, ki so že napovedali, da se podajajo v predsedniški boj, ni zaznal, da “so prepoznali problematiko družbenega časa” in se bolj ali manj zatekajo k splošnim vrednotam in modernim paradigmam, ki jih je mogoče najti v prav vseh programih. Magajna ključen problem Slovenije vidi v tem, da jo pesti “enormna korupcija sistemske in praktične narave”, vzrok pa je po njegovem mnenju v tem, da “so si določene elite podredile ključne nadzorne instance oziroma so si privatizirale državo”. Kot najbolj skrb vzbujajoč primer pa je navedel afero “NLB in Irangate”.

“Po oceni strokovnjakov korupcija letno v povprečju odnese več milijard, torej dobršen del našega skupnega proračuna,” še meni Magajna.

Andrej Magajna
Bobo

Magajna kot problem naslavlja tudi “demokratični deficit”

Ob najavi kandidature je Magajna opozoril na “politično instrumentalizirane medije”, ki po njegovem mnenju niso zadosti pluralni. Problem vidi tudi v drugih “demokratičnih deficitih”, kot na primer: redukciji referendumskega odločanja na zavrnitveni referendum, volilnem sistemu, ki ne omogoča ustreznega vpliva volilcev na določanje ter izvolitve kandidatov in diskriminatorni volilni kampanji do neparlamentarnih strank.

Sporočil je še, da v funkciji predsednika ne bi opozarjal zgolj na ključne anomalije, ampak bi pokazal pot “iz tako imenovanega demokratičnega deficita naše družbe”. “Na ravni kabineta predsednika države bi vsekakor odprl prostor dialogu s civilno družbe in ta stalni instrument posvetovanja tudi operativno vzpostavil,” je še zapisal Magajna.

Magajna je bil eden od soustanoviteljev Socialdemokratske zveze Slovenije (SDZS/SDSS, ki je predhodnica zdajšnje SDS), bil je tudi prvi vodja poslanske skupine SDSS in med letoma 1990 in 1991 tudi podpredsednik stranke.

Med letoma 2008 in 2011 je bil izvoljen v državni zbor na listi SD Boruta Pahorja, kot njen zunanji član, oktobra 2010 pa je izstopil iz poslanske skupine SD in se je priključil skupini neodvisnih poslancev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!