Velika Britanija prvič izdala rdeče opozorilo pred rekordno vročino

Svet 15. Jul 202215:33 0 komentarjev
vročina, visoke temperature, velika britanija
Reuters

Britanski meteorološki urad je izdal prvo rdeče opozorilo pred ekstremno vročino in za prihodnji teden napovedal "potencialno zelo resne razmere" v nekaterih delih države. Po besedah predstavnika urada Grahama Madgea obstaja 50-odstotna verjetnost, da bodo temperature ponekod dosegle 40 stopinj Celzija, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Pravkar smo izdali rdeče opozorilo za ekstremno vročino v ponedeljek in torek, kar je prvo takšno opozorilo doslej,” je dejal Graham Madge in dodal, da opozorilo zajema območje med Londonom in Manchestrom ter del severovzhodne Anglije.

Po oceni Madgea obstaja 80-odstotna verjetnost, da bo živo srebro v prihodnjih dneh preseglo dosedanji temperaturni rekord 38,7 stopinj v državi, ki je bil leta 2019 postavljen v Cambridgeu. Trenutni vročinski val naj bi vrhunec dosegel v torek.

“Če bomo dosegli 40 stopinj Celzija, je to zelo simbolična meja, ki kaže, da so podnebne spremembe zdaj z nami,” je na vlogo podnebnih sprememb pri vročinskih valovih še opozoril Madge.

Britanska agencija za zdravstveno varnost je opozorilo o nevarnosti vročine s tretje stopnje premaknila na četrto, ki označuje “nacionalno izredno stanje”. “Na tej stopnji lahko pride do bolezni in smrti tudi med zdravimi ljudmi in ne le v skupinah z visokim tveganjem,” je v izjavi navedla agencija.

rekordne temperature, vročina, velika britanija
Reuters

Z vročinskimi valovi, sušo in gozdnimi požari se v zadnjih tednih sooča več držav Zahodne in Južne Evrope, predvsem Španija, Francija, Italija, Portugalska in Velika Britanija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!