Anhovo in sosežig: poslanci z dnevnega reda umaknili novelo o varstvu okolja

Slovenija 29. Jan 202413:24 0 komentarjev
Salonit Anhovo
Foto: Arhiv Salonita Anhovo

Poslanke in poslanci v državnem zboru so na predlog koalicijskih poslanskih skupin z dnevnega reda januarske seje umaknili predlog novele zakona o varstvu okolja. Razlog za predlagani umik je administrativni nesporazum.

Državni zbor je na predlog koalicijskih poslanskih skupin Svobode, SD in Levice s 43 glasovi za potrdil umik predloga novele zakona o varstvu okolja z dnevnega reda januarske seje.

Po prvotnih načrtih bi morali poslanci DZ v okviru redne januarske seje razpravljati tudi o predlogu novele zakona o varstvu okolja, ki prinaša strožje zahteve glede izpustov iz naprav za sosežig ter sta ga v obravnavo vložila društvo Eko Anhovo in dolina Soče ter Inštitut 8. marec. Koalicijske stranke so danes v DZ vložile predlog za umik novele z dnevnega reda, s čimer so sledili prošnji predlagateljev novele, ki so na DZ sami naslovili predlog za njej umik zaradi administrativnega nesporazuma glede načina vložitve dopolnil.

Po neuradnih informacijah STA v ozadju administrativnega zapleta niso vsebinska razhajanja glede sprememb členov novele med predlagatelji in koalicijo. V dosedanjem procesu rednega zakonodajnega postopka so bili glede na prvotno vloženi predlog novele vsi členi novele deležni določenih sprememb tudi v skladu s pripombami zakonodajnopravne službe DZ. Predlagatelji zakona naj bi pred današnjo sejo tako v DZ prepozno vložili dopolnilo k enemu od členov. Čas do februarske seje DZ, na kateri bodo poslanci obravnavali novelo, pa bodo zdaj izkoristili za pripravo ustrezne dikcije v primeru morebitne ustavne presoje, vložitev, ki so jo v primeru potrditve novele že napovedali v Salonitu Anhovo.

Predlog je sredi meseca dobil podporo matičnega odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, kjer so člani pritrdili predstavnikom predlagateljev iz Anhovega, ki so opozarjali na veliko obremenitev izpustov na zdravje prebivalstva.

Člani odbora so na predlog predlagatelja sprejeli nekaj dopolnil. Zakonski predlog tako ne govori več o izenačitvi standardov za sosežig in sežig odpadkov, ampak določa, da vlada za naprave za sosežig določi tako stroge mejne vrednosti emisij, kot so določene v zaključkih o najboljših razpoložljivih tehnologij (BAT) za sežig, razen če zaključki o BAT za naprave za sosežig določajo strožje mejne vrednosti.

Dopolnili so tudi določila glede monitoringa, in sicer bo moral povzročitelj onesnaževanja polurne povprečne vrednosti in dnevne povprečne vrednosti emisij sproti objavljati na spletni strani in jih mesečno pošiljati ministrstvu in občini.

Novela predvideva tudi izvajanje monitoringa na vseh izpustih naprave, ki se bo moral izvajati tako kot na napravah za sežig, razen če bo za naprave za sosežig določeno pogostejše merjenje. Poslanci pa so z dopolnilom iz predloga črtali uvedbo okoljske dajatve. Kot so pojasnili predlagatelji, se je v prvi obravnavi v DZ izkazalo, da so mnenja poslancev glede dajatve deljena, želijo pa, da bi dobil zakon soglasno podporo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!