Anketa N1: Kaj si o prepovedi arom pri elektronskih cigaretah mislijo mladi?

Slovenija 10. Nov 202305:59 5 komentarjev
anketa o kajenju
Anketa o kajenju (Foto: posnetek zaslona/N1)

Elektronske cigarete z aromo so popularne predvsem pri mladih, a omamne dišave in sladek okus marsikoga izmed njih potegnejo v odvisnost. Vlada jih je zato prepovedala. S kamero N1 smo se odpravili na ljubljanske ulice in preverili, kaj o tem menijo mladi.

Po koncu pouka in predavanj so se ljubljanske ulice napolnile z mladimi. Kar nekaj jih je v rokah držalo (elektronske) cigarete in si s kajenjem krajšalo čas.

Elektronske naprave je mogoče večkrat videti med mladimi, tudi mladoletniki. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje naj bi kadila okoli petina 15-letnikov. H kajenju pa jih nagovarjajo predvsem dišeče in sladke arome. Borovnica, vanilja, celo čokolada so med njimi. Vlada se je tako na četrtkovi redni seji odločila, da slednje prepove.

Z novim ukrepom so bili seznanjeni le redki. Nekaterim so se ob novici dvignile obrvi, drugi so brezbrižno zamahnili z roko: “Itak ne kadim.”

Kaj pa sicer menijo o ukrepu ter ali bo po njihovem mnenju pripomogel k zmanjšanju (mladih) kadilcev, si lahko ogledate v zgornjem posnetku.

“Vse več raziskav kaže, da pri mladostnikih, ki sicer ne kadijo, uporaba elektronske cigarete bistveno, tudi do 4-krat poveča verjetnost, da bodo začeli kaditi tudi običajne cigarete,” je na novinarski konferenci po seji vlade povedala zdravstvena ministrica Valentina Prevolnik Rupel.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje