Anonimke o razmerah v mariborskem domu razburile, minister zahteva pojasnila

Slovenija 19. Sep 202318:06 > 20. Sep 2023 12:44 2 komentarja
Starost
Aljaž Uršej/N1

V reviji Jana so se razpisali o domnevnem nasilju nad oskrbovanci v mariborskem Domu Danice Vogrinec in nekaterih nepravilnostih v poslovanju. Po besedah ministra za solidarno prihodnost Simona Maljevca so takoj pozvali zavod, da se opredeli do medijskega poročanja, k temu pa so pozvali tudi socialno inšpekcijo, častno razsodišče pri Socialni zbornici Slovenije in ministrstvo za zdravje. Zaposleni v domu so nad navedbami v reviji ogorčeni, podporo pa so jim izrekli tudi svojci nekaterih stanovalcev.

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je po novinarskem poročanju o domnevnih nepravilnostih v poslovanju in nasilju nad oskrbovanci v mariborskem Domu Danice Vogrinec znova poudaril, da ima ministrstvo ničelno toleranco do nasilja v ustanovah in zunaj njih, zato so ob seznanitvi z zadevo takoj ukrepali v skladu s pristojnostmi.

Kot so sporočili z ministrstva, so seznanjeni z novinarskim prispevkom revije Jana, v katerem pišejo o domnevnih nepravilnostih v poslovanju in o nasilju nad oskrbovanci v omenjenem mariborskem domu za starejše, ki naj bi jih odkrili na podlagi raziskovanja in anonimne prijave.

Ministrstvo, ki je pristojno za opravljanje nalog na področju institucionalnega varstva, je takoj pozvalo zavod, da se opredeli do zadeve in ugotovitev medijskega poročanja, k temu pa so pozvali tudi socialno inšpekcijo, častno razsodišče pri Socialni zbornici Slovenije in ministrstvo za zdravje.

Maljevac ob zadnjih poročanjih o domnevnem nasilju nad starejšimi vnovič poziva tako uporabnike družbenih omrežij kot medijska uredništva, da z objavami in poročanjem o nasilju ne prispevajo k njegovemu razplamtevanju. “Obsodba nasilja pripomore k zmanjševanju nasilja, prikaz nasilja spodbudi k novim nasilnim dejanjem,” je dodal.

Revija Jana piše, da se je nanje obrnila skupina zaposlenih iz enega največjih domov za starostnike, mariborskega Doma Danice Vogrinec, kjer več kot 400 zaposlenih skrbi za 900 oskrbovancev, od tam pa so prejeli tudi anonimno pismo z očitki o številnih nepravilnostih v domu.

Opozarjajo na domnevno poniževanje, ustrahovanje in neukrepanje s strani vodstva, kar naj bi privedlo do apatičnosti in obupa med zaposlenimi. Kljub številnim pritožbam in anonimnim pismom, poslanim na različne institucije, vključno z ministrstvom, se razmere ne izboljšujejo, so zapisali. Žrtve slabih razmer naj bi bili tudi oskrbovanci, navedbe zaposlenih povzema revija.

V sredo so se zaposleni doma zbrali pred enoto na Pobrežju in se odzvali na “nepreverjene in netočne navedbe v reviji Jana”. Pogovora so se udeležili tudi nekateri svojci, ki so povedali, da so z oskrbo v domu zelo zadovoljni.

Direktor doma Marko Slavič je dejal, da je nad “medijskim pogromom” razočaran in zatrdil, da v domu nimajo nobene prijave o grdem ravnanju zaposlenih s stanovalci. “Kaj šele o nasilništvu. Kvečjemu prejemamo le pohvale. Zato smo zgroženi in si takšnih manipulacij ne bomo dovolili,” je dejal.

Prepričan je sicer, da bo to dogodek še dodatno združil zaposlene. “Mi bomo še boljši, pa če je to komu všeč ali ne. Ne bomo popustili. Je pa skrajno neodgovorno, da zaposleni po težko opravljenem delu nosijo domov še breme tako krivičnih obtožb,” je dejal.

Slavič je potrdil še, da se je prijavil na razpis za nov mandat direktorja. (STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje