Anže Logar na predsedniške volitve kot neodvisni kandidat

Slovenija 13. Sep 202210:31
Anže Logar
Luka Dakskobler/BOBO

Anže Logar, poslanec opozicijske SDS, se na predsedniške volitve podaja kot neodvisni kandidat. Napovedal je, da bo kandidaturo s potrebnimi 5.000 podpisi podpore volilcev vložil prihodnji teden.

23. oktobra bo potekal prvi krog predsedniških volitev. Tisti, ki se želijo potegovati za položaj predsednika države, morajo kandidature vložiti pri Državni volilni komisiji (DVK), ob tem pa imajo tri možnosti. Nestrankarski kandidati morajo zbrati 5.000 overjenih podpisov volilcev; kandidati, ki jih predlagajo politične stranke, pa morajo zbrati najmanj 3.000 podpisov volilcev ali kandidaturo podpreti z najmanj tremi podpisi poslancev. Predsedniške kandidate lahko predlagajo tudi poslanci, in sicer najmanj deset.

Anže Logar, poslanec opozicijske SDS, nekdanji zunanji minister v vladi Janeza Janše in predsednik sveta stranke, je napovedal, da se v predsedniško tekmo ne bo podal s podporo svoje stranke, ampak kot neodvisni kandidat. “21. 9. bom vložil kandidaturo za predsednika republike. Iskrena hvala vsakemu za 12.500 podpisov, ki smo jih zbrali v treh dneh. Tudi zato bom kandidaturo vložil kot neodvisni kandidat s 5.000 podpisi,” je zapisal na Twitterju.

Prvopodpisana pod Logarjevo kandidaturo je nekdanja evropska poslanka iz vrst SDS Romana Jordan, ki je bila nekoč med najbolj vidnimi predstavniki SDS. Od leta 2009 je bila članica izvršilnega odbora Janševe stranke, a je leta 2016 iz tega organa izstopila. Svoje odločitve sicer ni želela javno komentirati, po takratnih navedbah nekaterih njenih strankarskih kolegov pa se je za izstop odločila, ker se ni strinjala z določenimi ravnanji SDS. Po teh navedbah je bila Jordan na sejah organov stranke kritična do nekaterih potez vodstva SDS in zato deležna ostrih Janševih odzivov.

Ob napovedi kandidature v začetku julija je Logar sicer dejal, da se bo v predsedniško tekmo podal s podpisi državljank in državljanov in s podporo stranke SDS, “za kar ji je iskreno hvaležen”. V oddaji N1 STUDIO je Logar povedal, da se je pri zbiranju podpisov obrnil na strankarske kolege. “To je stranka z dolgo tradicijo demokratičnega delovanja in z zelo razvejano mrežo. V vsakem primeru je lepo, da so mi pomagali pri zbiranju podpisov. Vesel sem podpore in pohval, ki jih dobivam,” je povedal Logar in dodal, da je bil pozitivno presenečen nad odzivom ljudi na terenu.

Volilna kampanja se bo uradno začela 22. septembra. Da bosta kandidaturo s potrebnimi podpisi na DVK vložila že danes, sta napovedala glasbenik Gregor Bezenšek, ki bo neodvisni kandidat, in vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj, ki se v predsedniško tekmo podaja s podporo stranke in podpisi poslancev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.