Anže Logar pred Natašo Pirc Musar in Milanom Brglezom

Slovenija 02. Okt 202219:01
VOlitve, Miha Kordiš, Anže Logar, Nataša Pirc Musar
Žiga Živulović jr./BOBO

Raziskave javnega mnenja trenutno kažejo, da bi v prvem krogu predsedniških volitev največ glasov dobil Anže Logar, v drugem krogu pa naj bi ga v tem primeru premagala Nataša Pirc Musar. Milan Brglez pa glede na raziskavo Valicona še precej zaostaja. Med strankami je Gibanje Svoboda veliko pred SDS.

Anketa, ki jo je za RTV Slovenija izvedla agencija Valicon, prvi pa jo je danes objavil Radio Slovenija, kaže, da bi v prvem krogu največ glasov dobil Anže Logar, a bi nato moral v drugem krogu priznati premoč Nataše Pirc Musar.

Na vprašanje, koga bi volili, če bi bil prvi krog danes, je 21,5 odstotka anketiranih izbralo Logarja, 19,7 odstotka pa Natašo Pirc Musar. Kandidat koalicijskih strank SD in Gibanje Svoboda Milan Brglez je v Valiconovi anketi dobil 12,1 odstotka glasov. Sledijo Sabina Senčar (4,2 odstotka), Janez Cigler Kralj (3,8 odstotka), Miha Kordiš (3,7 odstotka), Vladimir Prebilič (3,4 odstotka) in Gregor Bezenšek (2,6 odstotka).

Po raziskavi Ninamedie, ki jo je včeraj objavil Dnevnik, pa bi Logar v prvem krogu dobil 28,2 odstotka glasov, Pirc Musar 23,6 odstotka, Brglez na tretjem mestu pa 18,9 odstotka.

Obe anketi, tako kot druge doslej, kažejo, da preostali kandidati za Logarjem in Pirc Musar zastajajo za več kot 15 odstotnih točk.

Če bi se spopadla Logar in Brglez, bi slavil Logar

Glede na sedanje meritve javnega mnenja bi v drugem krogu torej dobili prvo predsednico. Natašo Pirc Musar je izbralo več anketiranih, ne glede na to, ali je bil druga izbira Logar ali Brglez. Če bi se spopadla najbolje uvrščena moška kandidata, pa bi v drugem krogu zmagal Logar.

Kako poteka volilna tekma, kako se spreminja javno mnenje in kaj bi lahko vplivalo na njegovo spreminjanje v prihodnjih tednih do volitev, smo se ta teden pogovarjali tudi v N1 podkastu, ki ga lahko gledate in poslušate v članku BOSTA PIRC MUSAR IN LOGAR OHRANILA VODSTVO ALI BRGLEZ SPREMINJA BOJ?

Levica pridobila, a Gibanje Svoboda in SDS sta daleč spredaj

Med strankami vodi vladajoča stranka Gibanje Svoboda (27,6 odstotka) pred SDS (18,2 odstotka). Sledi Levica (6,7 odstotka), ki je edina od parlamentarnih strank v anketi Valicona dobila več glasov kot na volitvah. Boljši rezultat je dosegla tudi Resni.ca, ki bi, če bi obveljali rezultati ankete, s petimi odstotki presegla parlamentarni prag.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.