Bosta Pirc Musar in Logar ohranila vodstvo ali Brglez spreminja boj?

Novice 29. Sep 202220:43 12 komentarjev

Predsedniške volitve so pred vrati. Znanih je osem kandidatov oziroma kandidatk, ki vstopajo v uradno volilno tekmo. O predsedniških volitvah, kandidatih in kandidatkah, preobratih, podpori, vplivu strankarskega dogajanja na te volitve in vplivu teh volitev na strankarsko dogajanje ... smo se pogovarjali v podkastu.

Andraž Zorko, prvi mož družbe Valicon, ki se ukvarja z raziskavami javnega mnenja, Katja Šeruga, urednica in direktorica N1, ki je dolga leta kot novinarka in urednica pokrivala področje notranje politike, in Aleš Kocjan, urednik notranje politike in gospodarstva na Radiu Slovenija, so bili tokrat gostje N1 podkasta. Zorko je ob tem tudi soustvarjalec podkasta LDGD, Kocjan pa podkasta o politiki Umetnost možnega.

Kaj se je dogajalo v ozadju odstopa Marte Kos iz predsedniške tekme? Kakšno je bilo dogajanje v Novi Sloveniji, ki na predsedniške volitve pošilja Janeza Ciglerja Kralja? Kaj se zaradi novega kandidata Brgleza v predsedniškem boju spreminja za predsednico SD Tanjo Fajon? Zakaj bo rezultat Mihe Kordiša, kandidata Levice na teh volitvah, zelo pomenljiv za to stranko in kakšne informacije bo ob koncu prvega kroga dobil Luka Mesec? Ali lahko Sabina Senčar, Gregor Bezenšek ml. in Vladimir Prebilič presenetijo? Na kaj naj bodo v kampanji pozorni volilci? In zakaj bi bili vsi kandidati pred predsedniškimi volitvami radi nestrankarski in izgledali kot “neodvisni” oziroma, kot je nedavno za časnik Večer slikovito rekel antropolog dr. Dan Podjed, bili “vanilija” med sladoledi? In še: zakaj kandidati na soočenjih ne odgovarjajo jasno? Kaj se bo z Logarjem, ko bodo znani izidi teh volitev, zgodilo v stranki SDS? Na vsa ta in tudi druga vprašanja smo iskali odgovore v široki debati v N1 podkastu.

“Prognoziram, da se bo Milan Brglez v roku dveh tednov precej približal vodilnemu dvojčku Pirc Musar – Logar, kjer pa ni nujno, da bo žrtev tega ravno Nataša Pirc Musar, žrtev tega je lahko tudi Anže Logar; lahko se namreč zgodi, da bi iz drugega kroga za malenkost izpadel prav Logar, ker mu je Cigler Kralj odnesel tri ali štiri odstotne točke,” razlaga Andraž Zorko.

Nova Slovenija je skočila v igro predsedniških volitev, da čim bolj promovira  stališča stranke prek Janeza Ciglerja Kralja, ki je v javnosti od njihovih članov verjetno najbolj sprejemljiv kandidat, če seveda odmislimo Ljudmilo Novak, “to vidim kot pragmatično in strankarsko igro Nove Slovenije,” pravi Aleš Kocjan.

“To, da moraš biti ali pa da se moraš predstavljati kot neodvisni ali nestrankarski, so resne nezaupnice strankokraciji,” med drugim v podkastu oceni Katja Šeruga. To so pomembna vprašanja za parlamentarno demokracijo. Videli smo to najprej na lokalnih volitvah, na predsedniških se to ponavlja in tudi na parlamentarnih se to dogaja … razlaga Šeruga. “Iz volitev v volitve se v Sloveniji bolj vidi kriza neke te tradicionalne strankokracije, ki na to nima nobenega resnega odgovora, hkrati pa ogromno moč v državi …”

V situaciji, v kakršni smo, na pragu krize, v zaostrenih energetskih in gospodarskih razmerah, ob draginji … bo pomembno, kako bo svojo funkcijo opravljal bodoči predsednik ali predsednica države, pravi Šeruga. “Vsaka kriza prinese tveganja socialne in politične krize.” Prihajajo torej še bolj “razburkana obdobja” in glede na te kompleksne razmere se ji zdi pomembno, da bi znal predsednik ali predsednica republike “zelo dobro odmeriti, kdaj se oglasiti in kdaj se ne”. Pomembno bo torej, kako kandidati razumejo aktualen trenutek …

podkast Lovec
Aljaž Uršej/N1

“Želim si, da je predsednik načelen in odločen. In premišljen in trezen. Zlasti načelnosti si želim. Politična oseba, ki je načelna, ne beži od opredeljevanja, od odgovorov, svojo načelnost izkazuje skozi neki jasen sistem vrednot, zato moramo vedeti, kakšne vrednote imajo kandidati za predsednika. Kdor ima to jasno razdelano, mu načelno opredeljevanje ne bi smelo biti problem,” pravi Kocjan, ki si želi predsednika ali predsednico republike, ki tudi ne beži od odgovornosti, da je moralna avtoriteta, saj ima zaradi neposredne izvolitve izjemno veliko legitimnost.

Zorko je prepričan, da država na tem mestu potrebuje predsednika ali predsednico, ki bo znal ali znala stvari, ko bodo napete “pomiriti, ne pa razburiti ali razdražiti, razdeliti … to se mi zdi ključno”, med drugim pove ob koncu podkasta.

Celotno, eno uro dolgo razpravo si lahko ogledate v videoposnetku na vrhu strani ali jo poslušate v tonskem posnetku spodaj.

Podkaste N1 Slovenija lahko poslušate in se nanje naročite na platformah APPLE PODCASTSSPOTIFYSOUNDCLOUDGOOGLE PODCASTSTITCHERCASTBOX in DEEZER.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje