Arbitražni svet bo ugotavljal upravičenost do nadomestila za stavkajoče šolnike

Slovenija 02. Apr 202210:51 1 komentar
Stavka na OŠ Ledina
Tadeja Lepoša/N1

Izpolnjevanje pogojev za plačilo nadomestila plače zaposlenim, ki so 9. marca sodelovali v splošni stavki na področju vzgoje in izobraževanja, bo ugotavljal arbitražni svet. Njegove člane je na današnji dopisni seji določila vlada, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Za predsednico sveta vlada predlaga Urško Kežmah, niso pa soglašali z imenovanjem Dina Bauka.

Za člane arbitražnega sveta je vlada imenovala državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Mitjo Slavinca, sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Roberta Kosa in sekretarko na ministrstvu za finance Jožico Grom.

Za namestnike članov arbitražnega sveta je vlada na dopisni seji imenovala vodjo finančne službe na ministrstvu za izobraževanje Mojco Ločniškar, generalno direktorico direktorata za delovna razmerja in pravice dela na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Katjo Rihar Bajuk in generalno sekretarko na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Polonco Drofenik.

Kot so še zapisali v sporočilu po dopisni seji, vlada ne soglaša z imenovanjem Dina Bauka za predsednika arbitražnega sveta. Za predsednico arbitražnega sveta predlaga Urško Kežmah.

Spomnimo, 9. marca je stavkalo več kot 40.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Šolniki so postavili osem stavkovnih zahtev s poudarkom na dvigu plač v spodnji tretjini plačne lestvice in plačilu povečanih delovnih obremenitev, pa tudi na ovrednotenju tveganj za zdravje med epidemijo covida-19 za vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje