ARRS: Raziskovalci lahko še naprej dostopajo do arhivskih podatkov

Slovenija 01. Sep 202217:58 1 komentar
Portal ARRS eObrazci
ARRS eObrazci

Z željo, da bi raziskovalcem in raziskovalnim organizacijam omogočali kar najbolj koristne in učinkovite storitve, dostop do eObrazcev ne bo ukinjen, kot je bilo predvideno, so sporočili iz ARRS. Delovanje sistema bodo poskušali vzdrževati, dokler bo to tehnično mogoče. Raziskovalci lahko tako še naprej dostopajo do arhivskih podatkov.

V Javni agenciji za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) so se namreč odzvali na protest šolskega sindikata Sviz in Visokošolskega sindikata Slovenije, ki sta minuli teden opozorila na nameravano ukinitev portala eObrazci s koncem avgusta in zahtevala neoviran dostop do arhivov raziskovalcev tudi naprej.

Na agenciji so pojasnili, da so zainteresirano javnost sicer že sredi marca obvestili, da se bo v okviru celovite prenove in razvoja sistema s koncem avgusta ukinila spletna aplikacija eObrazci, ki ponuja pregleden arhiv dokumentov. Zato so povabili raziskovalce in raziskovalne organizacije, da si za lastno evidenco izvozijo in shranijo podatke, ki bi jih še potrebovali.

Poudarjajo, da kljub spremembam v informacijski infrastrukturi arhiv dokumentov ne bo izbrisan. “Uporabnikom, ki bi kasneje še želeli pridobiti podatke iz eObrazcev, bomo lahko priskrbeli izvoz surovih podatkov iz podatkovnega arhiva. Ker bo celoten arhiv ohranjen, bo v prihodnosti mogoče podatke vključiti v nov sistem,” zagotavljajo na agenciji.

Kot so še zapisali, na ARRS vse sile usmerjajo v kontinuiran razvoj in vzdrževanje novega informacijskega sistema, a sta obseg in hitrost izvajanja nadgradenj vezana na zagotavljanje podlag, kadrovskih kapacitet in finančnih sredstev. Agencija si ves čas prizadeva, da ministrstvo zagotovi potrebna sredstva za ta namen, so še navedli.

Ministrstvo ni bilo seznanjeno z ukinitvijo sistema

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport verjamejo, da morajo biti dolgoročno hranjeni vsi raziskovalni rezultati, vključno s t. i. “dolgim repom znanosti”, ki obsega tudi podatke iz storitve eObrazci. Za vzpostavitev infrastrukture za trajno hrambo vseh raziskovalnih rezultatov je preko evropskih sredstev iz načrta za okrevanje in odpornost do leta 2026 po navedbah ministrstva namenjenih nekaj več kot 10 milijonov evrov.

S tem ukrepom bo ministrstvo financiralo postavitev infrastrukture dolgoročne hrambe podatkov, ki bo v največji možni meri upoštevala tudi določila iz zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih. “Vsi podatki so dolgoročno hranjeni, raziskovalni rezultati pa bodo morali biti objavljeni ali drugače dostopni na način, ki omogoča njihovo dostopnost, interoperabilnost ter vnovično uporabo,” so navedli za STA.

Ministrstvo sicer predhodno ni bilo seznanjeno z nameravano ukinitvijo sistema eObrazci, pa tudi ARRS se o tem ni posvetovala z njimi, trdijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje