V Mariboru med Parado ponosa z jajci nad prostore SD: “Ne boste nas prestrašili”

Slovenija 18. Sep 202312:51 > 15:01 20 komentarjev
SD/Facebook

Po nasilju na mariborski Paradi ponosa so iz občine sporočili, da imajo ničelno toleranco do kakršnekoli oblike nasilja. "Nasilje na Paradi ponosa ali kateremkoli dogodku je nesprejemljivo in zaskrbljujoče," je zapisal župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič. Neznanci so se med parado popackali okna in vrata mariborske SD. "Ne boste nas prestrašili ... Mi se ne bomo umaknili," so zapisali v SD.

Po napadu na znanega aktivista in predstavnika LGBTQIA+ skupnosti na mariborski Paradi ponosa so iz Mestne občine Maribor sporočili, da imajo ničelno toleranco do kakršnekoli oblike nasilja. “Nasilje na Paradi ponosa ali kateremkoli dogodku je nesprejemljivo in zaskrbljujoče. Spoštovanje človekovih pravic, enakosti in nediskriminacije je ključno za zagotavljanje strpnega in inkluzivnega družbenega okolja,” je zapisal župan Saša Arsenovič.

Dodal je, da ima vsak posameznik pravico do svobodnega izražanja svoje identitete in se mora počutiti varnega in spoštovanega. “Nasilno dejanje storilcev je treba prepoznati kot nedopustljivo in nemudoma prijaviti pristojnim organom. Kot župan Mestne občine Maribor spodbujam dialog, razumevanje in strpnost med vsemi posamezniki, ne glede na njihovo spolno usmerjenost ali identiteto,” je poudaril.

Nestrpnost je ponovno ostro obsodil minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. “Dogodki, ki smo jim bili priča v soboto in podobni dogodki na zadnji paradi ponosa v Ljubljani, kažejo na to, da so parade ponosa še kako potrebne, nujne. So tiste, ki kažejo, kako moramo narediti korake naprej. Čeprav mislimo, da smo dovolj vključujoča družba – temu še ni tako,” je Maljevac dejal ob prihodu na današnjo redno sejo DZ.

Iz mariborske SD pa so sporočili, da so se nestrpneži znesli tudi nad njihovo pisarno in popackali okna in vrata. Ob odpiranju vrat njihovih prostorov v središču Maribora so bili danes zjutraj priča prizoru, “kakršnega ne pomnimo”. “Napad na politično misel, stranko in svobodo izražanja. Poskus ustrahovanja. Sobotno nasilje je, kakor izgleda, bilo tudi na naših vratih,” so zapisali na družbenem omrežju Facebook in ob tem objavili fotografije popackanih vrat in oken. Na notranji strani enega od teh oken je vidna mavrična zastava, ki simbolizira solidarnost do skupnosti LGBTQIA+. “Ne boste nas prestrašili … Mi se ne bomo umaknili,” so še zapisali v mariborski SD. Kot je razvidno iz fotografij, so neznanci v objekt metali surova jajca.

Na mariborski policijski upravi so prijavo glede prostorov SD prejeli danes. Za časnik Večer so povedali, da je neznanec s tem, ko je v stavbo vrgel več jajc, povzročil za okoli 3.000 evrov škode.

Oglasil se je tudi mestni svetnik Stranke mladih – Zeleni Evrope Igor Jurišič in spomnil, da je bil napadeni aktivist Renato Volker kandidat na listi njihove stranke na lanskih lokalnih volitvah. “Vsako nasilje, sploh pa zoper tiste, ki se borijo za pravice določenih skupin, je nedopustno,” je sporočil.

Varuh človekovih pravic: Toleranco do drugih smodolžni ozaveščati že pri najmlajših

Zaskrbljen je tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki se je danes sestal z društvom Parada ponosa, Amnesty International Slovenije in društvom DIH – Enakopravni pod Mavrico in predstavniki zavoda Transfeministične Iniciative TransAkcije.

Na srečanju je povedal, da so predsodki, diskriminacija in izključevanje zaradi spolne usmerjenosti, spolne identitete in drugih osebnih okoliščin v družbi žal še vedno prisotni, čeprav so nesprejemljivi. “Zaskrbljen sem, ker opažam vse več podpihovanja nasilja v različnih segmentih družbe. Toleranco do drugih smo odrasli dolžni ozaveščati že pri najmlajših – in tudi z lastnim zgledom, da nam skrb za druge ni tuja. Pomembno je, da v različnih segmentih družbe, vsak na svojem področju, gojimo kulturo strpnosti, spoštovanja in vključevanja,” je poudaril na srečanju.

“Nesprejemljivo je, da kateregakoli posameznika ali posameznico oziroma katerokoli skupino odrivamo na rob družbe in ne upoštevamo njihovih z ustavo zagotovljenih pravic,” je na srečanju izpostavil Svetina. Varuh človekovih pravic tudi v svojih letnih poročilih že štiri leta ponavlja priporočilo, da naj pristojni pripravijo predlog zakona, ki bo urejal pravno priznanje spola. “Žal naše priporočilo ostaja neuresničeno, delo medresorske delovne skupine pa poteka prepočasi. Pričakujem, da odgovorni čim prej pripravijo predlog zakona in s tem omogočijo, da se bodo lahko vse posameznice in posamezniki v družbi počutili sprejete,” je še Peter Svetina.

Kot smo poročali, so bili udeleženci Parade ponosa že med sprehodom po mestu deležni različnih opazk, a je bilo dogajanje še pod nadzorom.

Že pred začetkom dogodka je nekaj deset nasprotnikov parade prišlo na Trg svobode in v znak protesta razprostrlo slovensko zastavo, so zapisali organizatorji iz Mladinskega kulturnega centra Maribor. Po njihovih podatkih sta se med kulturno-umetniškim programom nato po njihovih informacijah nedaleč od Trga svobode zgodila vsaj dva incidenta, v katerih sta bila tarča napada udeleženca parade. Eskaliralo je po prireditvi, saj so neznanci pretepli znanega mariborskega aktivista LGBTQIA+, performerja in pisca Renata Volkerja.

Nasilje so v nedeljo obsodili predsednica države Nataša Pirc Musar, kulturna ministrica Asta Vrečko in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje