Podražitve ogrevanja v Mariboru: župan Arsenović sklicuje svetnike

Saša Arsenović
Foto: Miloš Vujinović/BOBO

Mariborski župan Sašo Arsenović je na predlog občinskega odbora SD za jutri sklical srečanje vodij vseh svetniških skupin, ki bodo razpravljale o rekordnem povečanju cen daljinske toplote v štajerski prestolnici. Te so se v dveh mesecih povečale za 70 odstotkov in so skupaj z jeseniškimi najvišje v državi. Direktor Energetike Maribor Alan Perc sicer pravi, da sta problem le november in december, plin za prihodnje leto imajo zakupljen, tako da NAJ BI se z novim letom cene spet spustile.

Na mariborski občini pravijo, da iščejo možne rešitve visokih podražitev daljinske toplote, ki so ta mesec presenetile odjemalce.

“Župan je za jutri sklical srečanje vodij vseh svetniških skupin. Verjamemo, da bomo našli končno rešitev, ki ne bo v tako veliki meri ogrožala denarnic naših občanov,” so nam sporočili z občine.

Pobuda za srečanje svetniških skupin je včeraj prišla iz občinskega odbora SD, ki ga vodi Damjan Cvetko. “Mnogi so se obrnili na nas za pomoč,” so ob tem sporočili iz SD. In opozorili še, da “se kljub svetovnemu dvigu cen energentov ogrevanje v določenih mestih ni podražilo, temveč se je celo nekoliko pocenilo”. Po mnenju predstavnikov SD pa se odgovorni jasnemu odgovoru, kako zaščititi občane, izogibajo.

Še dva težka meseca

Jutri bo tudi seja nadzornega sveta Energetike Maribor, ki Maribor oskrbuje z daljinsko toploto. Cena te je novembra že 70 odstotkov višja kot je bila septembra (zrasla je z 82 na 140 evrov z DDV), smo pisali v članku V Mariboru in na Jesenicah visoke podražitve ogrevanja.

Direktor Energetike Maribor Alan Perc sicer pravi, da sta problematična še november in december, medtem ko so za prihodnje leto že sredi leta zakupili plin, s čimer se tveganja zaradi višjih cen prenesejo na dobavitelja plina.

Država pripravlja energetske vavčerje

Že v petek je imel sestanek na Energetiki Maribor tudi minister Jernej Vrtovec. Vlada (vsaj po do zdaj znanih stališčih) ni naklonjena posegu v davščine, s katerim bi sicer lahko hitro in pomembno znižali cene (dajatve namreč predstavljajo pomemben del cene).

Ministrstvo za delo Janeza Ciglerja Kralja pa naj bi prejemnikom denarne pomoči obdobje visokih položnic pomagalo prebroditi z energetskimi vavčerji. Datum njihove uvedbe še ni znan.

PREBERITE ŠE:

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje