Arso za dele države izdal opozorilo: spremljajte, kako se premikajo padavine

Slovenija 19. Sep 202307:44 > 12:12 0 komentarjev
Radarska slika padavin
Foto: Agencija RS za okolje

Krajevne plohe in nevihte se bodo dopoldne razširile nad večji del države. Po podatkih Agencije RS za okolje bodo popoldne v jugovzhodni Sloveniji sprva še možne posamezne krajevne nevihte z močnejšimi nalivi. Spremljajte radarsko sliko padavin, kako se premikajo padavine.

Danes bo spremenljivo oblačno. Krajevne plohe in nevihte se bodo dopoldne razširile nad večji del Slovenije. Krajevno bodo možni krajši nalivi in močnejši sunki vetra. Popoldne bodo padavine oslabele in postopno ponehale, od severozahoda se bo jasnilo, napovedujejo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Ker bodo popoldne v jugovzhodni Sloveniji sprva še možne posamezne krajevne nevihte z močnejšimi nalivi, so na Arsu izdali opozorilo. Jugozahodni del države je obarvan v rumeno, jugovzhodni del pa v oranžno barvo. Dopoldne in čez dan se bo v večjem delu države, predvsem v osrednji in južni Sloveniji, prehodno povečala vodnatost posameznih hudourniških vodotokov in manjših rek. Ob dolgotrajnejših nalivih je možno razlivanje posameznih vodotokov, poplavi lahko tudi zaledna in padavinska voda. Večina rek na teh območjih bo imela srednjo vodnatost, je zapisano na spletiščih Arsa.

Arso
Foto: PROFIMEDIA

Spremljajte, kje nastajajo nevihte (morda boste morali počakati nekaj trenutkov, da se vam radarska slika padavin prikaže).

Radarska slika padavin prava

Radarska slika padavin od trenutnega časa zamuja le okoli tri minute, saj čas na radarski sliki označuje začetek meritve, ki traja slabih 5 minut. Ker si meritve sledijo na 5 minut, radarja delujeta skorajda neprestano brez ustavljanja. Čas meritve v zgornjem levem kotu naj vas ne zavede, saj je zapisan v univerzalnem koordiniranem času UTC. Čas v Sloveniji je pozimi za eno uro, poleti pa za dve uri večji od UTC. Če na sliki piše 7.00, je tako poleti to ob 9.00 po našem času.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!