Arso opozarja: prihaja razgibano vreme, ob močnejšem vetru tudi dež

Slovenija 21. Feb 202417:24 0 komentarjev
vreme
Foto: Arso vreme/FACEBOOK

Po mirni prvi polovici tedna bo od jutri naprej vremensko dogajanje zelo razgibano, so opozorili na Agenciji RS za okolje (Arso). Jutri se bo namreč nad Slovenijo okrepil jugozahodni veter, na zahodu bo začelo deževati. V petek se bodo padavine okrepile in zajele vso Slovenijo. Arso je zaradi vetra, dežja in snega za jutri in petek izdal rumeno vremensko opozorilo. Pričakovati je, da se bo vremenska situacija umirila v noči na soboto.

Mesec februar, ki do zdaj ni skoparil s sončnimi in prijetno toplimi dnevi, nam bo tik pred slovesom postregel z zelo razgibanim vremenom. Jutri se bo namreč nad Slovenijo okrepil jugozahodni veter.

Najmočnejši bo veter na Štajerskem in v Prekmurju, kjer bodo sunki vetra po nižinah lahko dosegali hitrost med 50 in 70 kilometrov na uro, v hribovitem svetu pa tudi okoli 90 kilometrov na uro. Že dopoldne bo v zahodnih krajih začelo deževati, najvišje dnevne temperature pa bodo večinoma od 8 do 14 stopinj Celzija, so zapisali meteorologi Agencije RS za okolje (Arso).

Rumena vremenska opozorila

V petek se bo dež na zahodu okrepil in postopno zajel vso Slovenijo. Predvsem na Primorskem in Notranjskem bo pihal okrepljen veter južnih smeri. Padavine bodo najmočnejše na severozahodu države.

Meja sneženja bo povečini nad okoli 1.500 metrov nad morjem, v zaprtih alpskih dolinah pa tudi precej niže.

V visokogorju Julijskih Alp in zahodnih Karavank bo snežilo nad nadmorsko višino 1.800 metrov, kjer bo temperatura zraka ves čas ostala pod ničlo. Zapadlo bo od pol do 1 metra snega, kar bo močno povečalo nevarnost snežnih plazov na tem območju, so opozorili na Arsu.

Zaradi okrepljenega juga bo visoka tudi gladina morja. Morje bo v petek zvečer prestopilo obalno črto v višini med 20 in 30 centimetrov.

Agencija za okolje je za jutri zaradi okrepljenega vetra za vso državo izdala rumeno vremensko opozorilo, na severozahodu države pa tudi opozorilo za sneg in dež. Enaka opozorila veljajo tudi v petek.

Arso vremensko opozorilo
Foto: Arso

Vremenska situacija se bo po napovedih meteorologov umirila v noči na soboto, ko bodo padavine oslabele in marsikje tudi ponehale, polegel se bo tudi veter. V soboto in v nedeljo kaže, da bo vreme deloma jasno s spremenljivo oblačnostjo, tu in tam bo možna kakšna kratkotrajna ploha. Popoldanska temperatura bo večinoma še vedno nad 10 stopinj Celzija, so na Facebooku zapisali meteorologi.

Kakšno bo vreme od 25. februarja do 1. marca?

Ciklonsko območje bo ob koncu tedna postopno nekoliko oslabelo. V začetku novega tedna se bo nad zahodno Evropo poglobilo novo ciklonsko območje in se pomikalo proti Sredozemlju. Poti ciklonov še niso zanesljive.

V sredo se bo nad srednjo Evropo prehodno razširilo območje visokega zračnega tlaka, ki bo ob koncu obdobja najverjetneje oslabelo. V nedeljo lahko na zahodu države še pade kakšna kaplja dežja. V začetku naslednjega tedna bo pretežno oblačno in najverjetneje suho. Jutranje temperature bodo povečini med 0 in 5, dnevne malo nad 10 stopinj Celzija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!