Neurja: na Frankolovem toča v velikosti jajc, težave tudi v letalskem prometu

Slovenija 05. Jun 202210:50 > 06. Jun 2022 10:48 2 komentarja
Tanja Pinter

Napovedi so se uresničile. Agencija RS za okolje je izdala oranžno vremensko opozorilo za severno polovico države in jugozahod Slovenije. Iz Štajerske in Koroške poročajo o nevihtah in toči. Na Frankolovem je padala toča v velikosti jajc. Zaradi vremenskih razmer sta bila odpovedana leta z Brnika v Bruselj in London.

Oranžno vremensko opozorilo je bilo za vsa območja Slovenije, razen za jugovzhod, izdano do ponedeljka zjutraj, ko se bo vremensko dogajanje po napovedih umirilo.

Arso

“Pri nas je bilo popoldne ozračje precej pregreto, tudi vlage je veliko in že pred samo fronto lahko zvečer in v prvem delu noči nastanejo nevihte predvsem v severovzhodni Sloveniji. Sama vremenska fronta pa nas bo z nevihtami dosegla in prešla okoli polnoči ali kakšno uro zatem,” je napovedano dogajanje za STA opisal dežurni meteorolog na Arsu Janez Markošek.

Nevihtni oblaki so se zvečer pomikali čez sever države, od koder so nato spet poročali tudi o toči. Najdebelejša je, vsaj za zdaj, padala na Savinjskem, v okolici Vojnika. Fotografija na vrhu članka je iz Lipe pri Frankolovem.

Kako se neurje premika čez državo lahko spremljate na radarski sliki padavin na tej povezavi.

ARSO, zajem zaslona ob 19.10

Burno vremensko dogajanje po Evropi je bilo razlog tudi za odpovedi poletov. Letalo družbe Easyjet je ostalo v Londonu in ni priletelo v Ljubljano, zato je bil odpovedan tudi povratni let v London. Odpovedan pa je bil tudi večerni let Wizzaira v Bruselj.

Mogoče tudi poplave

Ob močnejših nevihtah lahko zvečer in v noči na ponedeljek hitro narastejo hudourniški vodotoki in manjše reke v več delih države, pravi napoved za Slovenijo. Ob tem lahko pride do razlivanj, meteorne in zaledne vode lahko na manjših območjih tudi poplavijo, pa je Arso opozoril v danes izdanem hidrološkem poročilu.

Oranžno vremensko opozorilo pomeni, da morajo biti prebivalci na dogajanje “pripravljeni”, medtem ko rumeno opozorilo, ki velja za jugovzhod države, pomeni, da naj bodo prebivalci na vremensko dogajanje “pozorni”.

“Zaradi izjemno nestabilne zračne mase, pri čemer bodo vrednosti razpoložljive konvektivne potencialne energije v notranjosti države presegle 2000 J/kg, ter razmeroma ugodnega vetrovnega profila s striženjem do 20 m/s v plasti 0–6 km, je ob sprožitvi izoliranih neviht pričakovati nastanek močnih superceličnih nevihtnih celic z intenzivnimi nalivi, močnimi sunki vetra in debelo točo,” so že čez dan napovedali na vremenskem portalu Neurje.si. Ponekod so se napovedi torej že uresničile.

V zadnjih dveh tednih se je nad Slovenijo že nekajkrat razbesnelo močnejše neurje. 25. maja je bilo najhuje na območju Prekmurja, Prlekije in Haloz. V Rogaški Slatini je bila toča velika tudi kot jajce. Močnejša neurja pa so nato državo zajele še v začetku junija. Takrat je med drugim poplavilo klet v bolnišnici Slovenj Gradec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje