Tri tedne po nesreči v Zrečah znani izsledki vzorčenja tal

Gospodarstvo 25. Nov 202214:21 > 15:49 1 komentar
Unior
N1

Konec prejšnjega tedna, več kot tri tedne po nesreči v zreškem Uniorju, ko je v zrak ušla kromova para, v kateri je bil prisoten tudi rakotvoren kromov trioksid, je Agencija RS za okolje opravila vzorčenje tal v okolici tovarne. Zdaj so rezultati znani.

Zreško podjetje Unior je 16. novembra sporočilo, da je 26. oktobra v obratu Obdelovalnica zaznalo uhajanje pare iz kadi za galvanizacijo. Na to so ga opozorili zaposleni, ki so na svojih avtomobilih opazili kapljice zmesi, v kateri je bil prisoten tudi rakotvoren kromov trioksid. V Uniorju so proizvodno linijo ustavili in obvestili pristojni okoljski inšpektorat, pri čemer je vredno dodati, da v podjetju niso poklicali na številko 112, še bolj pa je presenetilo dejstvo, da so javnost o izrednem dogodku obvestili šele tri tedne po uhajanju zmesi.

V podjetju so pojasnili, da so ob ponovnem zagonu proizvodne linije – to so zagnali 7. novembra – hkrati izvedli tudi meritve tal, rezultati pa so bili pod mejnimi vrednostmi. Potem ko smo o dogodku poročali na N1, je 17. novembra v Zreče prišel tudi inšpektor za okolje, ki je povedal, da obremenjevanja okolja zdaj ni več, zato odločbe za odpravo kršitev ne bo izdal, ima pa dve leti, da uvede morebitni prekrškovni postopek.

Meritve opravili šele prejšnji teden

Dan po obisku inšpektorja je v Zreče prispelo še osebje z Agencije RS za okolje (Arso), ki je v sodelovanju z Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani izvedlo vzorčenj tal. Kot so pojasnili na Arsu, so bila vzorčna mesta izbrana v smeri, kjer se je glede na poškodbe avtomobilov predvideval negativen vpliv izpusta.

Analize so izvedli za kadmij, baker, nikelj, svinec, cink, živo srebro, kobalt, molibden, arzen in šestvalentni krom.

Agencija je danes sporočila, da izsledki analiz kažejo, da so “vse izmerjene vrednosti celokupnih spojin v odvzetih vzorcih tal pod predpisano mejno vrednostjo, vsebnost šestvalentnega kroma pa pod mejo kvantitativne določitve. Izmerjene vrednosti celokupnega kroma so v mejah naravnega ozadja.”

Pri tem je vredno dodati, da so bile meritve opravljene prejšnji teden, medtem ko neznanka ostajajo vrednosti takoj po izrednem dogodku. Podjetje je namreč meritve izvedlo šele dva tedna po okvari naprave.

Pri N1 smo se včeraj pogovarjali še z delničarjem, ki pa želi ostati neimenovan. Kot je dejal, ostaja odprto vprašanje, kako je po izrednem dogodku lahko zatajila odgovorna oseba, ki pozna protokole ob morebitnih okvarah in nesrečah. Ta je po njegovih besedah v podjetju točno določen, hkrati pa se sprašuje tudi, zakaj je podjetje tako dolgo čakalo z obvestili za javnost. Sogovornik je od tem še dodal, da podjetje s finančnega vidika za zdaj ni na slabšem, vendar pa se sprašuje, kaj bi se zgodilo, če nekdo od občanov zboli za rakom in se odloči, da bo tožil podjetje zaradi izrednega dogodka, ki se je zgodil oktobra.

Meja pri sprejemljivih vplivih na zdravje človeka in okolja

Po uredbi o mejnih, opozorilnih in kritičnih imisijskih vrednosti nevarnih snovi v tleh, mejne vrednosti pri omenjenih meritvah pomenijo gostoto posamezne nevarne snovi v tleh, pri kateri obremenitve tal še vedno zagotavljajo življenjske razmere za rastline in živali, ob tem pa so še sprejemljivi tudi učinki ali vplivi na zdravje človeka in okolje.

Agencija navaja tudi najbližje vzorčno mesto izpustu, to je bilo locirano na travniku ob cerkvi. Medtem so bila ob bližnji osnovni šoli določena tri vzorčna mesta – eno na odbojkarskem igrišču na mivki, eno na južnem in eno na severnem delu zelenice ob šoli. Za najbolj oddaljeno vzorčno mesto so izbrali trajni travnik med osnovno šolo in strugo reke Dravinje. Pojasnili so še, da so bili vzorci tal na travniku in zelenicah odvzeti v dveh globinah, vzorec mivke pa v eni globini.

Nadzorni svet zahteval neodvisen revizijski pregled dogodka

Prek portala Ljubljanske borze Seonet se je danes oglasil nadzorni svet družbe Unior. V tem obžalujejo, da je prišlo do izrednega dogodka in poznega obveščanja javnosti, obenem pa v zvezi z izrednim dogodkom zahtevajo izvedbo neodvisnega revizijskega pregleda dogodka. Kot še pojasnjujejo, je bil predsednik nadzornega sveta Franc Dover o dogodku obveščen 15. novembra, torej slabe tri tedne po tem, ko so kromove pare začele uhajati iz naprave. Po navedbah nadzornikov je Dover nemudoma sklical prvo izredno sejo nadzornega sveta, ki je potekala dne 16. 11. 2022, na njej pa so se prisotni seznanili z dogodkom, in sicer z vsebino, kot je bila predstavljena javnosti. V nadzornem svetu so izrazili še “veliko skrb nad bistveno prepoznim obveščanjem javnosti in nadzornega sveta, ter tudi pozno izvedbo meritev vplivov s strani družbe”. Poudarili so tudi, da je skrb za življenje in zdravje ljudi ter varstvo okolja in ohranjanje narave na prvem mestu.

Na spletnih straneh ljubljanske borze je kronološko poročilo ključnih dogodkov danes objavila še uprava družbe. Kot je razvidno iz dokumenta, je 25. oktobra prišlo do emisije kromove pare v okolje. Naslednji dan, torej 26. oktobra, so to uhajanje zaznali, ugotovili okvaro, ustavili tehnološke procese v Galvani ter o tem obvestili člana uprave. Prav tako so še isti danes o tem obvestili inšpektorja za okolje in zaposlenim poslali dopis o madežih na avtomobilih. 27. oktobra so o nesreči tudi pisno obvestili inšpektorat za okolje, zaposlene pa pozvali, da naznanijo škodo na avtomobilih. Dan pozneje si je napravo ogledal tudi dobavitelj, so še zapisali v podjetju.

Unior
Žiga Živulovič jr./BOBO

Dober teden dni pozneje, 3. novembra, so o nesreči obvestili ravnatelja Osnovne šole Zreče, ki je od podjetja in parkirišča oddaljena le 100 metrov. 7. novembra pa so opravili analizo tal in v Galvani po odpravi napake znova zagnali tehnološki proces. Dan pozneje, 8. novembra, so odgovorili tudi županu občine Zreče. 10. novembra so v podjetju začeli krizno komunicirati. Ta dan so dobili tudi preliminarne rezultate meritev emisije snovi v zrak. Ti so pokazali, da povprečna vrednost kroma ne presega za napravo predpisanih mejnih vrednosti. Dan pozneje so v podjetju dobili tudi preliminarne rezultate analize tal, ki so pokazali, da na merilnih mestih izven Uniorja niso bile presežene mejne vrednosti.

15. novembra so z izrednim dogodkom ustno seznanili predsednika Nadzornega sveta podjetja, dan pozneje pa se je na izredni seji s tem seznanil celoten Nadzorni svet. 16. novembra je vodstvo podjetja o izrednem dogodku obvestilo tudi sodelavce in podalo izjavo za javnost, prav tako so zaposlene obvestili o cenitvah avtomobilov, ki so bili poškodovani po nesreči.

17. novembra je potekala novinarska konferenca podjetja, ta dan pa sta na pregled prišla tudi inšpektorat za okolje ter predstavnica Agencije RS za okolje (Arso). 18. novembra so pri Medicini dela, prometa in športa ter izbranem zdravniku v Zrečah pisno poizvedovali, ali je imel kdo od občanov težave z zdravjem, ki bi lahko bili posledica nesreče. 23. novembra je nato sledil ponovni okoljski inšpekcijski pregled, med 28. novembrom in 7. decembrom pa bodo v podjetju izvedli tudi cenitev osebnih avtomobilov. 24. novembra je izredni dogodek na seji obravnaval tudi nadzorni svet podjetja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje