Zgodba, ki so jo skušali zamolčati: inšpektor le na teren, klica na 112 ni bilo

Slovenija 21. Nov 202215:54 2 komentarja
Unior Zreče
GOOGLE MAPS/POSNETEK ZASLONA

Inšpektor za okolje je zreški Unior vendarle obiskal prejšnji četrtek (17. novembra), čeprav nam še v petek obiska niso potrdili. Inšpektor ugotavlja, da je podjetje izvedlo vse ukrepe, ki so zahtevani v okoljevarstvenem dovoljenju, niso pa poklicali 112 ali obvestili pristojnega ministrstva, kot narekuje zakon. Do obremenjevanja okolja zdaj več ne prihaja, zato inšpektor odločbe za odpravo kršitev ne bo izdal, ima pa dve leti časa, da uvede morebitni prekrškovni postopek.

Minuli petek smo poročali, da je Agencija za okolje in prostor (Arso) začela ugotavljati, ali je v primeru izpustov iz podjetja Unior prišlo do okoljske škode. Kot so nam povedali, so odvzeli vzorce tal, kjer domnevajo, da so padle kapljice zmesi z rakotvornim kromovim trioksidom. Konec prejšnjega tedna pa še ni bilo jasno, kdaj bo Unior obiskal kdo z Inšpektorata za okolje in prostor, ki je pravzaprav edina državna institucija, ki jo je podjetja obvestilo takoj ob izrednem dogodku. Z inšpektorata so nam v petek sporočili, da se “izredne nadzore izvede nenapovedano, zato vam ne moremo povedati, kdaj ga bo inšpektor opravil”.

Danes smo izvedeli, da je inšpektor prejšnji četrtek (17. novembra) vendarle obiskal Zreče ter opravil izredni pregled. Inšpektor je potrdil že znane navedbe, da je iz naprave za površinsko obdelavo kovin prišlo do uhajanja zmesi, v kateri je bil prisoten tudi rakotvoren kromov trioksid. V Uniorju so po ugotovitvi, da je prišlo do izrednega dogodka – na to so opozorili zaposleni, ki so na svojih avtomobilih opazili kapljice zmesi, ki je uhajala –, ustavili proizvodnjo linijo.

Dejstvo postalo, da niso poklicali 112 ali ministrstva

Ob zapisanem je inšpektor potrdil tudi, da je podjetje izvedlo vse ukrepe, ki so zahtevani v okoljevarstvenem dovoljenju, ob tem pa je dejstvo, da niso poklicali 112 ali obvestili pristojnega ministrstva, kot narekuje zakon o varstvu okolja. Do obremenjevanja okolja zdaj več ne prihaja, zato inšpektor upravne odločbe za odpravo kršitev, ki so določene v okoljskem zakonu, ne bo izdal, ima pa dve leti časa, da uvede morebitni prekrškovni postopek.

Zgodba, ki so jo skušali zamolčati

Kot so na N1 izčrpno poročali že minuli teden, so v Uniorju 26. oktobra ugotovili izpust kromove pare, v kateri je bil tudi rakotvoren kromov trioksid. Koliko ga je šlo v okolico, ne ve nihče, kajti nihče ni poklical na številko 112, čemur bi sledila napotitev pristojnih državnih služb na teren. Unior je obvestil zgolj inšpektorat za okolje, ki se vse do zdaj ni odpravil niti na teren, zaradi česar je ministrstvo za okolje sprožilo tudi nadzor nad delom inšpektorata. A da je vse skupaj še huje: Union je meritve o potencialni škodi zaradi uhajanja kromove pare izvedel skoraj dva tedna po nesreči, zato nihče ne ve, koliko potencialno nevarne snovi tudi za zdravje ljudi je šlo v zrak, zemljo, skratka v okolico. Poleg tega je Unior o tem molčal kar tri tedne. Prav tako je molčal zreški župan, ki je za nesrečo izvedel 4. novembra in ki je za N1 na vprašanje, zakaj svojih občanov (navzlic predvolilnemu času) ni obvestil o potencialni nevarnosti za njihovo zdravje odgovoril, da je ” po pogovorih s strokovnjaki za ukrepanje prepozno, da se lahko sedaj ugotavljajo samo še posledice.” Župan je o nesreči sicer obvestil ravnatelja osnovne šole, ki je v neposredni bližini Uniorja, a tudi ravnatelj o tem ni obvestil staršev.

Več si lahko preberete v naslednjih člankih: 

Prebivalci Zreč: “O moj bog, kje mi živimo, ne morem verjeti.” (VIDEO)

Škoda, ki jo je izpust v Zrečah naredil na najmanj 460 avtomobilih (VIDEO) 

Zreče: “Če so bili poškodovani avtomobili, je možen tudi vpliv na zdravje ljudi” 

Direktor Zdravstvenega doma Slovenske Konjice: Za izpust sem tudi jaz izvedel iz medijev 

Uprava Uniorja: mučna tišina, spogledovanje in neprepričljivo prepričevanje javnosti (VIDEO) 

Vse, kar morate vedeti o nesreči v Uniorju 

Tudi župan je molčal o izpustu kromove pare: Poglejte, za ukrepanje je prepozno (VIDEO)

Nihče ni poklical na številko 112 

Ministrstvo uvaja nadzor: Nedopustno je, da inšpektor ni šel na teren 

Ob tem danes na inšpektoratu še potrjujejo, da je podjetje izvedlo “meritve emisije snovi v zrak in meritve onesnaženosti tal na lokaciji naprave ter v okolici naprave”. Inšpektorat meritev ne naroča, lahko pa odredi, da jih naroči in plača tisti, ki obremenjuje okolje.

Meritve so v Uniorju nazadnje izvedli ravno na dan obiska inšpektorja. Tako kot prejšnje, je tudi te izvedel Talum Inštitut. Kot so pojasnili na Inšpektoratu za okolje in prostor, so izvedli prve meritve emisije snovi v zrak na napravi, ponovili pa so tudi meritve onesnaženosti tal z dodatnimi merilnimi mesti. Po navedbah inšpektorja poročil o rezultatih meritev še ni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje