Asta Vrečko o izstopih iz Levice: Nekateri od njih sploh niso bili člani stranke

Slovenija 15. Mar 202417:16 25 komentarjev

Koordinatorica Levice Asta Vrečko je v odzivu na izstop 23 članov iz stranke dejala, da je bila ta poteza pričakovana in napovedana. Kot je dejala, gre za skupino oseb, ki je podpirala levo krilo poslanca Mihe Kordiša in da sama v prihodnosti pričakuje še kakšen izstop iz stranke. Odhajajoči člani Levice stranki očitajo, da je stranka po vstopu v vlado pozabila na svoje korenine in da se je "uklonila interesom kapitala".

Kot smo prvi poročali na N1, je dopoldne 23 članov zapustilo stranko Levica. V pismu, ki so ga napisali in smo ga neuradno pridobili v uredništvu, odhajajoči člani vodstvu stranke očitajo, da je Levica po vstopu v vlado pozabila na svoje korenine in da se je “uklonila interesom kapitala”.

“Za ta korak smo se odločili, ker v tej malomeščanski liberalni strani ne vidimo več prihodnosti,” so zapisali v pismu in dodali, da je današnja Levica bolj podobna stranki SD.

Popoldne je pred medije stopila tudi koordinatorica Levice Asta Vrečko, ki je dejala, da je bil današnji izstop članov iz stranke pričakovan in napovedan, sama pa da pričakuje v prihodnosti še kakšen izstop.

Ob tem je poudarila, da od 23 podpisanih oseb pod pismo vsi sploh niso člani stranke. “Nekateri so iz stranke že izstopili, nekateri pa so šele v postopku pridružitve stranki, tako da niso niti še formalno člani stranke. Nekateri izmed njih pa so celo v disciplinskih postopkih zaradi kršenja statuta stranke,” je dejala Vrečko.

Pojasnila je, da gre za skupino oseb, ki je podpirala frakcijo poslanca Mihe Kordiša na lanskem kongresu stranke, in je podpirala tudi njegovo kandidaturo za koordinatorja stranke ter njegov prevzem Levice, kar pa se je, tako Vrečko, izjalovilo. “Posledica tega pa so današnji izstopi,” je dodala.

Levica
Foto: Žiga Živulović, BOBO (september 2023)

Po mnenju koordinatorice Levice njihovo današnje dejanje, torej da so pismo poslali medijem in javnosti, kaže na to, da so želeli stranki škodovati in oslabiti njeno delovanje.

“V stranki imamo različne poglede, to je demokratično in s tem ni nič narobe. Različna mnenja v stranki podpiramo. Res pa je, da ta ne smejo škoditi kolektivu, delovanju stranke in njeni enotnosti, kar piše tudi v strankinem statutu,” je poudarila Asta Vrečko.

Kot je dejala, je Levica sestavljena iz “mnogo odtenkov rdeče” in je raznolika. Po njenih besedah je kot najmanjša koalicijska stranka prevzela veliko odgovornost in tri zahtevne ministrske resorje, v katerih se je lotila temeljitih zakonodajnih sprememb. Po njenem mnenju je bilo dosedanje delo Levice v vladi uspešno, ob tem pa je izpostavila še nekatere dosežke v tem času: dvig minimalne plače, sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi, spremembo zakona o RTVS in zakona o javni rabi slovenščine.

“Želimo si, da bi bilo takšnih obračunavanj preko medijev čim manj in da bi se o takšnih stvareh pogovorili znotraj stranke,” je poudarila Vrečko.

O navedbah odhajajočih članov, da Levica v vladi Roberta Goloba deluje škodljivo, pa je Asta Vrečko dejala, da so v stranki pred vstopom v vladno koalicijo izpeljali kongres, o tem pa je odločilo večinsko članstvo stranke.

“Mnogo teh, ki so danes izstopili iz Levice, takrat še ni bilo v stranki,” je dejala koordinatorica Levice.

Pod izjavo o kolektivnem izstopu, ki smo jo neuradno pridobili na N1, so poleg februarja odstopljenih članov iz sveta stranke Nejca KraljaArneta Jakoba Zakrajška, Andreja PeliconaAnžeta Dolinarja in Saša Furlana podpisani še: Sara Svati Sharan, Lea Cafuta Maček, Primož Kolenc, Rene Koradin, Ana Dimic Benko, Aleš Kert, Andrej Levstek, Aljaž Curk, Mihael Fajt, Zal Vukalić, Katarina Kralj Marinček, Maša Suša, Neja Šalamon, Zala Mavsar Bandelj, Jona Lara Šrajer Štravs, Marko Miočić, Nace Peric in Matej Poljak.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje