Pred volitvami novega vodstva v Levici napeto

Slovenija 22. Avg 202318:12 15 komentarjev
Stranka Levica
Foto: Borut Živulovič/Bobo

Svet Levice se bo v petek sestal na ustanovni seji. Vendar do volitev novega vodstva stranke – za koordinatorja se potegujeta Asta Vrečko in Miha Kordiš – še ne bo prišlo, temveč se bodo kandidati zgolj predstavili. Med aktivističnim krilom stranke in njenim zmernejšim delom je zaznati precejšnjo napetost.

Slabe tri mesece po kongresu se bo svet Levice v petek le sestal na ustanovni seji. Novoizvoljenim članom sveta in delegatom pokrajinskih odborov – skupaj jih je 49 – se bodo predstavili kandidati za novega koordinatorja oziroma koordinatorko stranke, za namestnico koordinatorja oziroma koordinatorke in za člane izvršnega odbora, do volitev pa še ne bo prišlo. Lokalni predstavniki se morajo namreč pred glasovanjem še posvetovati s svojimi odbori, novo vodstvo pa naj bi Levica dobila v septembru.

Kot je znano, se Luka Mesec poslavlja od mesta koordinatorja stranke; za njegovega naslednika se potegujeta ministrica za kulturo Asta Vrečko in poslanec Miha Kordiš. Edina kandidatka za namestnico koordinatorja oziroma koordinatorke stranke je poslanka Nataša Sukič.

V Levici so se sicer pred odločanjem o novem vodstvu zavili v molk: uradno je mogoče slišati le, da internega dogajanja ne komentirajo. Iz neuradnih pogovorov pa je mogoče razbrati, da med tako imenovanim aktivističnim krilom, katerega najbolj prepoznaven predstavnik je Kordiš, in med zmernejšim delom stranke, v katerega sodita Mesec in Vrečko, vlada precejšnja napetost.

Aktivistično krilo: Kordiš ne more kar kapitulirati

V aktivističnem taboru je zaznati nezadovoljstvo, ker se v stranki o listi kandidatov za vodilne položaje niso uspeli poenotiti – po naših informacijah naj bi sicer po kongresu stekel “pogajalski proces”, da bi odpravili kadrovska in programska razhajanja. V levem krilu priznavajo, da je želel Kordiš postati vodja poslanske skupine, kar naj bi se zgodilo, če bi se na mesto koordinatorja Levice povzpel sedanji vodja poslancev Matej T. Vatovec. A se Vatovec za koordinatorja stranke ne poteguje.

Miha Kordiš
Borut Živulović/BOBO

Ker se Kordišu želja po vodenju poslanske skupine ni uresničila, je bil – kot je mogoče slišati v njegovih krogih – prisiljen, da se poteguje za koordinatorja Levice. “Ne more kar kapitulirati in pristati na to, da nasprotni tabor dobi vse, levo krilo, ki je na volitvah v svet stranke dobilo večino, pa ne dobi ničesar,” dodajajo.

Luka Mesec je sicer po junijskem kongresu javno sporočil, da v rezultatu volitev v svet stranke prepoznava “določeno nezaupnico“, in umaknil dotedanjo napoved, da se bo ponovno potegoval za koordinatorja stranke. Kar 15 od 25 na kongresu izvoljenih članov sveta namreč sodi v aktivistično krilo, Miha Kordiš je dobil največ glasov – 357, Mesec pa je s 313 glasovi zasedel šele četrto mesto.

Zmerni tabor: Kordiš zgolj ustvarja konflikt

Vendar pa v zmernejšem delu stranke verjamejo, da se bo tehtnica nagnila v prid Asti Vrečko. Pričakujejo, da ima ta več podpore med 24 delegatkami in delegati s terena, in ocenjujejo, da v levem krilu niso povsem enotni. Po navedbah podpornikov Aste Vrečko tudi nekateri izvoljeni člani sveta, ki sicer želijo, da je Levica bolj ostra in se pomakne bolj na levo, v Kordišu ne prepoznajo vodje stranke. “Kordiš v resnici sploh ne želi biti koordinator Levice, temveč želi zgolj povzročiti konflikt,” je dejal eden naših sogovornikov.

Asta Vrečko
Asta Vrečko (Foto: Frankfurtski knjižni sejem)

V krogih Mihe Kordiša pa poudarjajo, da nihče ne ve, kateri tabor ima v svetu stranke večino, kar naj bi pri zagovornikih Aste Vrečko “sprožalo živčnost”. Ocenjujejo tudi, da so nekateri lokalni odbori okrnjeni in da torej ponekod na terenu odločitve, katerega kandidata naj bi njihov delegat podprl, sploh ne bodo mogli sprejeti. Za izvolitev na čelo stranke je sicer potrebna absolutna večina, torej 25 glasov članov sveta. Razdeljenost obeh taborov je mogoče zaznati tudi pri kandidatih za izvršni odbor, kjer se bodo za nekatera voljena mesta spopadli kandidati iz obeh struj.

Nekateri naši sogovorniki iz aktivističnega kroga niso izključili niti možnosti, da bi Kordiš, če mu ne bo uspelo stopiti na čelo stranke, vendarle postal vodja njene poslanske skupine. Ob tem izpostavljajo, da ima levo krilo v petčlanski poslanski skupini večino: poleg Kordiša vanj sodita še poslanki Nataša Sukič in Tatjana Greif. Nasprotni tabor pa poudarja, da kar tako Vatovca s Kordišem ne bo mogoče zamenjati, saj statut določa, da vodjo in namestnico oziroma namestnika vodje poslanske skupine, ki ju poslanci izberejo izmed sebe, potrdi svet stranke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje