Nov udarec za Levico: “V tej malomeščanski liberalni stranki ni prihodnosti”

Slovenija 15. Mar 202410:23 44 komentarjev
Začetek kampanje Levice
Stranka Levica

Levico zapušča 23 članov stranke, razkriva dokument, ki smo ga neuradno pridobili na N1. V njem odhajajoči člani, med katerimi so tako člani levega krila stranke kot tudi drugi, vodstvu Levice očitajo, da je po vstopu v vlado pozabilo na svoje korenine in da se je stranka uklonila "interesom kapitala". Med podpisniki je tudi pet članov, ki so konec februarja izstopili iz sveta stranke, Mihe Kordiša pa ni.

Potem ko je konec februarja pet članov tako imenovanega levega krila Levice izstopilo iz sveta stranke, sedaj 23 članov zapušča Levico.

Pretresi v Levici so se začeli, ko je vodja njene poslanske skupine Matej T. Vatovec sporočil, da poslanec Miha Kordiš, ki je tudi neformalni vodja levega krila stranke, ne bo več član parlamentarnih delovnih teles. Kot razlog za to odločitev je Vatovec navedel Kordiševo “razdiralno delovanje” znotraj same poslanske skupine, sodu pa da so izbili dno njegovi “pritiski in grožnje” pri zaposlovanju osebe, ki jo je strankina zaposlitvena komisija zavrnila.

Mihi Kordišu je pred lanskim kongresom uspelo povezati veliko število članov Levice, ki se niso strinjali s politiko vodstva stranke. Na kongresu je Kordiš med kandidati za svet stranke dobil celo najvišjo podporo, iz njegovega levega krila pa je v ta organ prišlo kar 15 od 25 članov.

Pod izjavo o kolektivnem izstopu, ki smo jo neuradno pridobili na N1, so poleg februarja odstopljenih članov iz sveta stranke Nejca Kralja, Arneta Jakoba Zakrajška, Andreja Pelicona, Anžeta Dolinarja in Saša Furlana podpisani še: Sara Svati Sharan, Lea Cafuta Maček, Primož Kolenc, Rene Koradin, Ana Dimic Benko, Aleš Kert, Andrej Levstek, Aljaž Curk, Mihael Fajt, Zal Vukalić, Katarina Kralj Marinček, Maša Suša, Neja Šalamon, Zala Mavsar Bandelj, Jona Lara Šrajer Štravs, Marko Miočić, Nace Peric in Matej Poljak.

Kot so izstopajoči člani zapisali v dokumentu, ki smo ga pridobili na N1, so se za ta korak odločili, ker v “tej malomeščanski liberalni stranki” ne vidijo več prihodnosti. Vodstvu stranke očitajo, da je vsakršna notranja kritika že v kali zatrta, potencial za notranje demokratične procese je propadel, socialistična izhodišča pa da so utajena.

“Naših imen, časa in življenj pa ne nameravamo več razprodajati za bankrotiran politični projekt. Odhajamo, ker verjamemo v socialistično alternativo izven okvirov liberalne strankokracije: verjamemo v politiko onkraj diktature kapitala, političnih javnih pridig levo ali desno obarvane centristične elite in neoliberalnih zapovedi bruseljske tehnokracije,” so zapisali odhajajoči člani Levice.

Miha Kordiš
Miha Kordiš (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Vodstvu stranke očitajo, da se razglaša za socialistično, vendar po lastnih izjavah ne marksistično, prav tako pa dvomijo v usmeritev stranke, ki naj bi bila demokratični socializem. “Mnogokrat se je izkazalo, da demokratičnosti niso zmožni sprejeti niti znotraj same stranke,” trdijo podpisniki.

Ob tem poudarjajo, da je današnja Levica bližje stranki Socialnih demokratov kot pa nekdanjim idealom Levice. Po njihovem mnenju se aktualno vodstvo stranke sicer distancira od oznake socialne demokracije, čeprav je njihova politična usmeritev že leta, še zlasti pa od vstopa v aktualno vlado Roberta Goloba, povsem znotraj meja sodobne socialne demokracije, ki pa je, tako podpisniki, “globoko kontaminirana z neoliberalno logiko”.

Po mnenju odhajajočih članov stranke se je vodstvo Levice nezmožno otresti miselnosti prostotržnega gospodarstva, v katerem vladajo fiskalna pravila, vzdržnost proračuna in zahteve delodajalcev. Tako se tudi vodstvo stranke, kot poudarjajo podpisniki, zvesto drži načel, ki jih postavljajo Evropska unija, zveza Nato in interesne skupine kapitala v Sloveniji, “čeprav smo jim prej v opoziciji ostro nasprotovali”.

Po njihovih navedbah torej ukrepi, ki jih zagovarja vodstvo, in spremembe, ki jih dopušča, niso namenjeni koristi delavskega razreda, temveč z njimi vzdržujejo neoliberalni status quo.

Kolaboriranje z interesi kapitala

“S tem so najvišji predstavniki stranke sprejeli (so)odgovornost pri sprejemanju protisocialnih in protidelavskih ukrepov. Stranka, ki se s protisocialnimi in protidelavskimi ukrepi bojuje na strani kapitala proti delavskemu razredu, ni socialistična stranka,” dodajajo odhajajoči člani.

V dokumentu na 17 straneh podrobno opisujejo razloge, ki so pripeljali do njihovega izstopa.

Med drugim vodstvu Levice očitajo “kolaboriranje z interesi kapitala in škodljivo delovanje v vladi Roberta Goloba”, saj da je stranka v času od vstopa v vladno koalicijo sprejela več protisocialističnih, protisocialnih in protidelavskih političnih odločitev, ki so ji “povsem uničile hrbtenico” in sesule sen o tem, da je “znotraj liberalne malomeščanske strankokracije možno narediti karkoli dobrega”. Po njihovem mnenju politične odločitve ministrice in ministrov Levice kažejo na odkrito kolaboriranje z interesi kapitala.

Čeprav je stranka v koalicijsko pogodbo umestila veliko tem in področij, ki naj bi bile za Levico prioritetne, pa se odhajajoči člani stranke ne strinjajo z načinom, s katerim se v vladi lotevajo teh vprašanj.

Ob tem izpostavljajo pokojninsko reformo, zvišanje minimalne plače, vprašanja študentskega dela, usklajevanje socialnih transferjev, reševanje stanovanjskega vprašanja, dolgotrajne oskrbe in centrov za socialno delo.

poslanska skupina Levica
Foto: Matija Sušnik/DZ

“Kot del koalicije bi Levica morala korigirati nevarne neoliberalne tendence preostale vlade in zagotavljati, da ta ostane socialna in miroljubna. Navsezadnje mora Levica zahtevati upoštevanje koalicijske pogodbe, če naj bo enakopravna in avtonomna koalicijska partnerica. A tega ni počela. Funkcionarji Levice so se raje odločili, da bodo ob uničevanju slovenskega zdravstva, militarizaciji družbe in drugih ekscesih te vlade raje molčali,” trdijo odhajajoči člani Levice.

Ob tem dodajajo še, da stranka ni le pozabila svojih načel, temveč se aktivno bori proti njim. “Njen desetletni pacifizem je bil izničen v trenutku, ko so njeni voditelji molčali ob rekordnem oboroževanju države. Za vedno so si roke umazali s krvjo, ko so se ob vojni v Evropi in genocidu v Palestini zadovoljili zgolj z negodovanjem v parlamentu,” piše v dokumentu.

Podpisniki se sprašujejo, kdaj, kje in kako bo vzniknila nova alternativa kapitalizmu, so pa ob tem prepričani, da se to ne bo zgodilo v stranki Levica.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje