AVK prižgala zeleno luč: Slovenske železnice lahko kupijo Nomago

Gospodarstvo 16. Sep 202213:38 0 komentarjev
Slovenske železnice, vlak
Žiga Živulović jr./Bobo

Agencija za varstvo konkurence (AVK) je prižgala zeleno luč vstopu Slovenskih železnic v lastništvo skupine Nomago, ki ponuja avtobusne prevoze po državi in druge oblike mobilnosti. Koncentracija je skladna s pravili konkurence, piše v odločbi, objavljeni na spletnih straneh agencije.

Pogodbo o vstopu Slovenskih železnic v lastništvo skupine Nomago, sta aprila letos podpisala generalni direktor železnic Dušan Mes in glavni izvršni direktor podjetja Adventure Investments, lastnika Nomaga, Aleš Škerlak.

Skupina Slovenske železnice je s skupino Nomago vstopila v strateško partnerstvo na razvoju mobilnosti v Sloveniji in širši regiji, je takrat zapisal Mes.

Slovenske železnice bodo po zaključku transakcije postale 50-odstotne lastnice Nomaga. Kupnina je dogovorjena v fiksni višini 15,75 milijona evrov, preostali del pa bo odvisen od poslovanja skupine v naslednjih letih.

Ob tem imajo Slovenske železnice tudi izključno pravico pridobiti 100-odstotni delež v Nomagu do konca leta 2024.

Nomago v cestnem potniškem prometu prevoze izvaja na več kot 650 linijah, skrbi za prevoze več kot 100 šol in podjetij po vsej državi, zagotavlja mestni potniški promet v Celju, Novi Gorici, Idriji, Krškem, Postojni, Velenju in Brežicah, sistem javne izposoje koles ima vzpostavljen v 11 slovenskih občinah in je tudi vodilni ponudnik letalskih kart v Sloveniji.

Po poslovnem načrtu bodo poslovni prihodki matične družbe Nomago letos dosegli 86 milijonov evrov, kar bi bilo tretjino več kot v letu 2021, poslovni prihodki celotne skupine pa naj se ustavili pri 100 milijonov evrov. Skupina državnega železniškega operaterja je medtem lani po navedbah podjetja ustvarila 544 milijonov evrov prihodkov.

V Slovenskih železnicah poudarjajo, da je njihov strateški cilj postati glavni steber mobilnosti, uporabnikom pa naj bi v prihodnje ponudili celovite in okolju prijazne storitve od doma do cilja. Slovenske železnice sicer v potniškem prometu z več kot 500 vlaki na dan prepeljejo v povprečju več kot 14 milijonov potnikov na leto.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!