AVP: Meja sneženja se bo spuščala, prilagodite vožnjo razmeram

Slovenija 02. Dec 202308:36 0 komentarjev
Sneg, cesta
PROFIMEDIA

Sredi dneva se bo po napovedih Arsa meja sneženja začela spuščati, popoldne pa bo ponekod v nižinah dež prešel v sneg. Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) ob tem poudarja, da se je treba na spremenjene vozne okoliščine pripraviti, prav tako je treba pripraviti vozilo.

Tehnika zaviranja je na mokrem, zasneženem ali poledenelem cestišču drugačna in terja še posebno previdnost. Ob upoštevanju praktičnih nasvetov za varno vožnjo, s prilagojeno tehniko vožnje in z ustrezno pripravo vozila bodo vozniki lahko na cilj prišli varneje, so v sporočilu za javnost poudarili pri AVP.

Agencija priporoča tudi povečanje varnostne razdalje ter opozarja na skrb za ustrezno bočno razdaljo ob prehitevanju pešcev, kolesarjev ali voznikov električnih skirojev. Ti pa naj poskrbijo za dobro vidnost, nošenje odsevnikov ali odsevnih površin na oblačilih ali obutvi. Vidnost, previdnost, upoštevanje predpisov in cestnih razmer lahko zagotovijo varnejše poti za vse, tudi v manj ugodnih vremenskih pogojih.

Voznikom pri AVP svetujejo, naj preverijo tudi informacije o stanju na cestah, preden se odpravijo na pot, prav tako naj pred potjo očistijo vozilo, če je zasneženo ali ima zaledenela stekla. Vožnja v jesenskih in zimskih razmerah, še posebej po spolzkem, poledenelem ali zasneženem vozišču, je praviloma zahtevnejša in od voznika terja veliko večjo osredotočenost na vožnjo.

“Ne pozabite na osnove: dosledna uporaba varnostnih pasov, trezen voznik, osredotočenost na vožnjo brez distrakcij mobilnega telefona in multimedije ter prilagojena hitrost in tehnika vožnje. Naše ceste bodo tako varnejše za vse udeležence v prometu,” so še zapisali pri AVP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!