Kitajska je predraga, RTV bo imela dopisnika v Bangkoku

Slovenija 15. Jul 202212:47 > 13:14 1 komentar
Bangkok
Profimedia

RTV Slovenija bo odprla dopisništvo v tajskem glavnem mestu Bangkok. To bo edino dopisništvo javne radiotelevizije v Aziji, ker naj bi bilo od tam mogoče hitro priti na druge lokacije v Aziji.

RTV Slovenija bo odprla stalno dopisništvo v Aziji, kot najbolj optimalno lokacijo zanj pa so izbrali tajsko glavno mesto Bangkok. Neuradne informacije o tem so se pojavile že pred mesecem dni in so sprožile začudenje. V tistem času je namreč generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough programskemu svetu predlagal krnitev in celo ukinitev nekaterih dopisništev v tujini. Razmišljali naj bi o ukinitvi dopisništva v Rimu in Vatikanu, enega od dveh dopisniških mest v Bruslju ter o zamrznitvi dopisništev v Berlinu in Moskvi.

Danes so z RTVS sporočili, da programske vsebine in geopolitična razmejitev kažejo na veliko potrebo po stalnem dopisniku iz Azije. Zato dopisniška komisija zagovarja stališče, da RTV Slovenija v tem delu odpre stalno dopisništvo, ki bo pokrivalo območje Azije in del Oceanije, so pojasnili.

Kitajska je prezapletena in predraga

Javni servisi imajo sicer dopisništva v Aziji najpogosteje v kitajskih mestih Peking in Šanghaj, Bangkoku na Tajskem, New Delhiju v Indiji in v Singapurju, navajajo na RTVS. Tam so se odločili za Bangkok, ker so, kot pojasnjujejo, na Kitajskem razmere zapletene, težko je dobiti vsakodnevna dovoljenja, pa tudi življenjski stroški so tako visoki, da si jih RTVS trenutno ne more privoščiti.

V prid Bangkoku pa po njihovem govorijo logistične rešitve. “Iz Bangkoka je mogoče v kratkem času in z razmeroma ugodnimi letalskimi povezavami doseči številne lokacije v Aziji, kakovost in stroški življenja pa so v danih razmerah sprejemljivi,” so zapisali.

“Ob tem bi radi poudarili še, da gre za regijsko dopisništvo, kar pomeni, da se od dopisnika pričakuje, da bo iz Bangkoka spremljal dogajanje na širšem območju. Gre za enak princip pokrivanja, kot ga zagovarjamo na Balkanu, kjer je dopisnik iz Srbije in širšega območja Balkana nastanjen v Beogradu, vendar poroča iz celotne regije,” so še dodali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje