Golob: Besede Bešiča Loredana so neprimerne, ta vmes pisal “stanovskim kolegom”

Slovenija 01. Dec 202216:13 > 17:53 5 komentarjev
Danijel Bešič Loredan
Borut Živulović/BOBO

Po tem, ko naj bi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan v telefonskem pogovoru od podpredsednika zdravniškega sindikata Fides zahteval podpis sporazuma z vlado, so se odnosi med dvema stranema močno zaostrili. Predsednik vlade zadeve ni želel takoj komentirati, zdaj pa je vlada vendarle sprejela stališče glede ukrepanja ministra. Opredelitev do dogodkov je zahteval Fides z dopisom na vlado, ki zdaj ocenjuje, da so bile izrečene besede Bešiča Loredana neprimerne. Razgrete razmere medtem miri tudi sam minister, ki je na zdravnike in zobozdravnike naslovil javno pismo s ciljem, da se seznanijo z vladnim predlogom glede dviga plač. Minister se je v pismu opredelil za "stanovskega kolega", ki z zdravniki ne želi komunicirati prek medijev, obenem pa je poudaril, da vladni predlog ponuja, "kar je v dani makroekonomski situaciji in ujetosti v enotni sistem plač v javnem sektorju plač v tem trenutku možno".

Odnosi med vlado in sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Fides so se v enem tednu močno zaostrili. Spomnimo, da so iz Fidesa prejšnji teden sporočili, da članstvo soglasno pričakuje zaostrovanje sindikalnih aktivnosti, če dogovor ne bo dosežen do torka ta teden.

Še pred začetkom novega kroga pogajanj o plačilnih razredih pa je v javnost prišla informacija, ki je dodatno razburila sindikat. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan naj bi namreč pred torkovimi pogajanji poklical podpredsednika Fidesa in vodjo pogajalske skupine Gregorja Zemljiča ter v štiriminutnem pogovoru od njega zahteval, da na pogajalski seji podpiše vladni predlog za zdravnike v 57. plačnem razredu.

V Fidesu so glede ravnanj ministra ocenili, da je ta kršil etični kodeks funkcionarjev vlade. “Pričakujemo opredelitev vlade do stališč ministra za zdravje in opredelitev, ali gre za uradna stališča vlade ter ali je tak način komuniciranje sprejemljiv in skladen s priporočili vlade glede komuniciranja njenih najvišjih predstavnikov,” so zapisali takrat. Predsednik vlade Robert Golob zadeve ni želel komentirati, zdaj pa so na vladi vendarle ocenili, da so izrečene besede Bešič Loredana neprimerne. Ob tem še dodajajo, da “predsednik vlade od vseh ministrov in drugih funkcionarjev vlade pričakuje spoštljiv in profesionalen način komunikacije tako z notranjo kot tudi z zunanjo javnostjo”.

Vlada je v odgovoru na prijavo Fidesa glede kršitve etičnega kodeksa zdravstvenega ministra še zapisala, da je premier opravil pogovor z Bešičem Loredanom, ta pa je izrazil obžalovanje za izrečene besede, za kar se je javno opravičil. Na vladi si ob tem želijo še, da bi “vsi partnerji v zdravstvu, ki so vključeni v socialni dialog, na konstruktiven način prispevali k iskanju najboljših rešitev za dobrobit prebivalk in prebivalcev Slovenije”.

Pogajalski strani sta se nato v torek razšli brez dogovora, včeraj pa je glavni odbor zdravniškega sindikata do poznih ur razpravljal o zaključku pogajanj z vlado ter predvsem o spornem pogovoru med ministrom za zdravje in podpredsednikom Fidesa. Pred začetkom sestanka so iz Fidesa sporočili, da aktualni dogodki, ki so pretresli zdravništvo, z javnim polemiziranjem dobivajo še globlje razsežnosti, kasneje pa so sporočili, da bodo do četrtka pripravili anketo, ki jo bodo poslali svojim članom ter se na podlagi odgovorov odločili o nadaljnjih sindikalnih aktivnostih.

Minister miri z javnim pismom

Znano je, da Fidesa s ponudbo vlade ni v celoti zadovoljen, razgreto ozračje pa zdaj želi umiriti minister sam. Ta je na zdravnike in zobozdravnike naslovil pismo, v katerem se je opredelil kot stanovski kolega, ki razume in deli njihove vsakdanje skrbi in stiske. Bešič Loredan je zavzel podobno stališče, kot ga je predstavila vlada v zgoraj omenjenem odgovoru Fidesu, in pozval k skupnemu reševanju težav na področju zdravstva.

Minister je v pismu zapisal, da ne želi komunicirati prek medijev in želi zdravnike in zobozdravnike seznaniti z vladnim predlogom zvišanja plač do končne ureditve problematike znotraj celostne reforme, le-to pa, da ostaja trdna zaveza aktualne vlade. Kot je še zapisal, ne želi komunicirati preko medijev, hkrati pa želi, da imajo zdravniki in zobozdravniki “vse potrebne informacije glede trenutnega stanja v zdravstvu ter dogajanja okrog pogajanj in specifično plačne problematike”.

“Prosimo, upoštevajte, da vladni predlog ponuja, kar je v dani makroekonomski situaciji in ujetosti v enotni sistem plač v javnem sektorju plač v tem trenutku možno. Ob tem se je treba zavedati, da nas čaka nepredvidljiva zima in spomladi bomo kot država že vedeli, kakšno bo finančno stanje države kot celote,” je še zapisal minister.

Mladim zdravnikom za petino višje plače

Po predlogu vlade, ki ga je Bešič Loredan predstavil v pismu, bi zdravnikom na začetku poklicne poti plače zvišali za 20 odstotkov, in sicer za osem odstotkov s 1. januarjem 2023 in za preostali odstotek s 1. aprilom 2023. Delovna mesta zdravnika brez specializacije oz. zdravnika po opravljenem sekundariatu, ki so trenutno uvrščeni v začetni 35., 37., 38. in 40. plačni razred, bi se po vladnem predlogu uvrstila v nova delovna mesta zdravnika brez specializacije z osnovno licenco, katerih začetni plačni razred bi bil po 1. aprilu 2023 za šest plačnih razredov višji.

Pismo ministra v celoti objavljamo spodaj, ob ministru pa sta svoj podpis dodala še oba državna sekretarja na ministrstvu za zdravje Azra Hercog in Tadej Ostrc.

pismo ministra bešič loredana zdravnikom
N1
pismo ministra bešič loredana zdravnikom
N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje