Bi zaradi pretepanja Slovenija morala ustaviti vračanje prebežnikov na Hrvaško?

Slovenija 08. Okt 202118:53 > 23:12 4 komentarji
Pretepanje prebežnikov na hrvaško-bosanski meji
N1

Hrvaški notranji minister Davor Božinović in vrh hrvaške policije sta potrdila, da so zamaskirane osebe z nedavno objavljenih posnetkov, ki ob hrvaško-bosanski meji pretepajo prebežnike, posamezni pripadniki hrvaške policije. Medtem ko na Hrvaškem iščejo krivce za to nezakonito ravnanje, so posnetki vsekakor relevantni za Slovenijo, saj naša država na Hrvaško vrne veliko beguncev in migrantov. Parlamentarne stranke smo povprašali, ali bi morala Slovenija v luči najnovejših dokazov nasilja na Hrvaškem prekiniti vračanje prebežnikov v to državo.

“Do te vlade so se spoštovale človekove pravice, s to vlado pa se je vse spremenilo,” je v oddaji N1 STUDIO vračanje migrantov na Hrvaško, kjer so izpostavljeni nasilju, komentirala predsednica SAB Alenka Bratušek. Dodala je: “Prebežnikov ni tako veliko, da bi jih morali na silo vračati tja, kjer so njihove človekove pravice lahko kršene še bolj kot pri nas.”

Drugi gost današnje oddaje, minister za obrambo in predsednik stranke NSi Matej Tonin je bil veliko bolj zadržan. V odgovoru na vprašanje, ali bi Slovenija morala prenehati z vračanjem ljudi na Hrvaško, je bil minister jasen: “Ne.” Kot je povedal, pravila EU določajo, da če se nezakonite prebežnike zajame, se jih vrne tja, od koder so prišli. Prav tako je podvomil v verodostojnost posnetkov.

Kmalu po tem, ko je danes popoldne hrvaški notranji minister sporočil, da se bo hrvaška policija ukvarjala z vprašanjem, kdo so člani njihovih enot s posnetkov in zakaj so ravnali nesprejemljivo, je Vlada RS na Twitterju delila stališče predsednika vlade Janeza Janše. “Dogodki, kot se je nedavno zgodil na hrvaški meji, ko je skupina anonimnih posameznikov s palicami odganjala migrante z zelene meje, so lahko namerno lansirani v javnost, zato da bi se zakrila kriminalna dejavnost tihotapljenja ljudi,” so zapisali.

Najnovejše posnetke nasilja pa je slovenski premier komentiral tudi ob robu hrvaške konference o turizmu. “Še vedno nimamo, ko govorimo o EU, tistih mehanizmov, ki jih potrebujemo, da zaščitimo ne le schengensko, ampak tudi zunanjo mejo,” je dejal Janša in dodal, da se Slovenija trudi, da bi pripeljali naprej ta postopek. Kot je povedal, je za slovensko vlado ključno razlikovanje med begunci in t. i. nezakonitimi migracijami na zunanjih mejah EU, pri čemer je po njegovem cilj, da se tovrstne migracije prepreči.

Je bil pa premier prepričan, da mora “tudi BiH mora prevzeti del odgovornosti”, češ da “prepošiljanje” migrantov ni rešitev.

Obsodbe nasilja in kritike Unije

Na nedavne posnetke in odločitve Slovenije glede vračanja prebežnikov so se za N1 odzvali tudi v strankah LMŠ, Levici, SD in Desusu. “Obsojamo kakršnokoli nasilje nad prebežniki. Nujno je, da EU dogodke na Hrvaškem podrobno razjasni v sklopu schengenske evalvacije in v bodoče prepreči tovrstne nasilne incidente,” so sporočili iz LMŠ in dodali: “Kakršnakoli politika dajanja odpustka Hrvaški na ta račun, kot jo zagovarja vlada Janeza Janše, nevarna in škodljiva.”

Medtem so v Desusu ostro obsodili “kakršnokoli nasilno postopanje zoper vsakogar” in sporočili, da jih žalosti, da se to dogaja tistim, ki bežijo. Pozvali so k ukrepanju na ravni Evropske unije, k čemur so pozvali tudi v Levici. “Posnetki, ki smo jih videli v preteklih dneh, niso presenečenje,” je povedal vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec in izpostavil, da bi morala biti odgovornost vseh držav članic, da se zagotovi prehod beguncev na varno območje.

Migranti
Marko Djurica/REUTERS

EU, ki gleda stran

V imenu stranke SD pa je prisilno vračanje migrantov komentiral evropski poslanec Milan Brglez, ki je sporočil, da je “škandal glede ravnanja hrvaške policije z begunci ponovno pokazal, da ne EU ne njene države članice nimajo vzpostavljenih mehanizmov, ki bi zagotavljali nadzor nad spoštovanjem mednarodnopravnih dokumentov, sploh tistih, ki se tičejo varovanja človekovih pravic, med katere sodita tudi pravica do azila in pravica do dostojnega ravnanja.” Kot je dodal, si EU pred dogajanjem zatiska oči in težave rešuje le z denarjem. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje