Hrvaški notranji minister potrdil, da so prebežnike pretepali policisti

Svet 08. Okt 202116:59 > 11. Okt 2021 11:02 3 komentarji
Davor Božinović
Profimedia

Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović je na zasedanju Sveta EU notranjih ministrov držav članic Evropske unije v Luksemburgu potrdil, da so begunce in migrante na bosansko-hrvaški meji pretepali pripadniki hrvaške policije. Da gre za pripadnike policijskih enot, je na popoldanski novinarski konferenci povedal tudi direktor policije Nikola Milina.

Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović je komentiral posnetke brutalnega nasilja nad prebežniki, ki ga, kot je razvidno z najnovejših posnetkov, izvajajo zamaskirane osebe. Potrdil je, da so begunce pretepali hrvaški policisti, poroča hrvaška N1.

“Gre za nesprejemljivo vedenje”

“Ko si je direktor policije ogledal nekaj teh posnetkov, je zadevo predal strokovni komisiji. Kolikor mi je znano, so potrdili, da so to policijski uslužbenci,” je dejal hrvaški notranji minister. Kot je še povedal, gre za posamezne prekrške policijskih uslužbencev. “Zagotovo pa bodo postopki dali odgovore na vprašanja, ki nas zanimajo,” je dodal.

Prvi mož hrvaške policije Nikola Milina pa je v današnji izjavi za javnost povedal, da je bila opravljena strokovna preiskava. Po prvih ugotovitvah gre za tri pripadnike interventne policije. Po besedah Milina so bili policisti zaradi hujših kršitev službenih dolžnosti suspendirani, potekajo pa tudi nadaljnji disciplinski postopki. Milina je poudaril, da jim nadrejeni niso podali nobenih ukazov za takšno postopanje.

Na vprašanje, ali je šlo za ravnanje na lastno pest oziroma ali se je to dogajalo zunaj delovnega časa, je Milina odgovoril, da “ni bilo delovanja zunaj delovnega časa”. Glede uniform, ki niso bile identične predpisanim za interventno policijo, pa je dejal, da bodo ugotavljali tudi razlog za to.

Migranti
Marko Djurica/REUTERS

Minister Božinović je med tem opozoril, da so to nesprejemljive oblike vedenja. “Če se to, o čemer govorimo, dokaže v pravnem postopku, gre v vsakem primeru za nesprejemljivo vedenje, vendar tega ne bi povezoval izključno z zatiranjem nezakonitih migracij. Gre za nesprejemljivo dejanje policista v katerihkoli okoliščinah, pa naj bo to na stadionu ali ob kakšni drugi policijski nalogi,” je dejal.

Minister je zagotovil, da bodo njihovi organi naredili vse potrebno, vključno z zaslišanjem policistov. “Videli bomo, kaj bodo rekli,” je komentiral. Spomnil je, da nekatere države na mejah postavljajo fizične ovire. “Hrvaška ne zagovarja postavljanja zidov in žic,” je po poročanju hrvaške N1 še povedal Božinović.

Večmesečna preiskava pokazala nasilje hrvaških policistov

Minister Davor Božinović je na zasedanju notranjih ministrov v Luksemburgu komentiral videoposnetke, ki jih je pridobil mednarodni konzorcij novinarjev in prikazujejo zamaskirane moške, ki prebežnike z udarci in izživljanjem s hrvaškega ozemlja čez mejo vračajo v Bosno in Hercegovino. Ugotovitve osemmesečne preiskave so pokazale neposredne povezave med zamaskiranimi moškimi, hrvaško policijo in ministrstvom za notranje zadeve.

Večmesečna mednarodna preiskava, med katero so pod krinko pridobili tudi videoposnetke, se je poglobila v nezakonite postopke in nasilje do prebežnikov na meji med Hrvaško ter Bosno in Hercegovino (BiH). Na posnetkih so vidni zamaskirani posamezniki, ki s teleskopskimi palicami tepejo prebežnike in jih tako čez reko Korano preganjajo s hrvaškega ozemlja v BiH. Slišati je grozljive krike bolečine, pa tudi kako eden od zamaskiranih moških – potem ko je udaril prebežnika – zakliče: “Pojdi v Bosno!”

Za hrvaškega premierja Andreja Plenkovića je nasilno ravnanje policistov prav tako nesprejemljivo, kar je ponovil tudi danes. “Na posnetkih se ne vidi, da bi migranti grozili komurkoli. To je sramota in zelo slabo. Če so storilci iz sistema države, bodo odgovarjali”, je dejal po današnji udeležbi na slovesnosti ob dnevu hrvaškega sabora. Povedal je, da poročila o preiskavi še ni dobil. – STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje