Biden čestital Pahorju ob prihajajoči 30. obletnici državnosti

Slovenija 16. Jun 202115:52 0 komentarjev
Borut Pahor in Joe Biden
Bobo

Slovenski predsednik države Borut Pahor pred 30. obletnico državnosti prejema številne čestitke voditeljev držav. Kot so sporočili iz njegovega urada, mu je danes čestital tudi predsednik ZDA Joe Biden.

Ob Dnevu državnosti, ki bo čez devet dni, je ameriški predsednik Joe Biden v pismu slovenskemu predsedniku Borutu Pahorju čestital vsem državljanom in državljankam Slovenije.

Dodal je, da ima poseben pomen dejstvo, da s to obletnico sovpada tudi drugo predsedovanje Slovenije Svetu EU. To vidi kot izjemno priložnost, da Slovenija prispeva h krepitvi odpornosti Evropske unije na zdravstvene krize in kibernetske napade. Poleg tega meni, da je to priložnost, da se še dodatno poudari evropsko zavezanost človekovim pravicam in vladavini prava ter okrepi evropsko perspektivo sosednje regije Zahodnega Balkana.

V nadaljevanju čestitke je ameriški predsednik zapisal, da je Slovenija cenjen partner in prijatelj ZDA. “Odkar se je pred 30 leti osamosvojila, je vodilna pri promociji regionalne varnosti in vključitvi Zahodnega Balkana v evro-atlantske institucije. Slovenija s svojo zavezanostjo zavezništvu NATO in mirovnim misijam prispeva k miru in varnosti po svetu,” je dodal.

Predsednik Biden je v pismu predsedniku Pahorju še zapisal, da so skupne demokratične vrednote, družinske vezi in prijateljstvo čvrsta podlaga našega prijateljstva. Partnerstvo bomo še krepili z medsebojnim gospodarskim sodelovanjem, investicijami, energetskim sodelovanjem in tehnološkimi inovacijami.

Na koncu je Biden slovenskemu predsedniku še enkrat čestital in zapisal, da se ZDA veseli nadaljnjega sodelovanja s Slovenijo kot zaveznico v NATO in strateško partnerico pri promociji stabilnosti in napredka v Evropi, ki naj bo enotna, svobodna in v miru.

V tednu pred dnevom državnosti boste lahko na naši spletni strani brali zapise ekonomista in profesorja dr. Mojmirja Mraka, podjetnika, soustanovitelja zasavskega Dewesofta dr. Jureta Kneza, humanitarke in zdravnice Ninne Kozorogselektorja slovenske nogometne reprezentance Matjaža Keka in tržaškega pisatelja Borisa Pahorja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!