Blejski strateški forum v luči vojne v Ukrajini in vsesplošne draginje

Slovenija 25. Avg 202216:48 5 komentarjev
Tanja Fajon
N1

Bled bo v začetku prihodnjega tedna gostil 17. izvedbo Blejskega strateškega foruma, ki velja za največjo mednarodno konferenco na področju srednje in jugovzhodne Evrope. Prvič se je bo udeležila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, v Slovenijo pa prihaja tudi nekdanji britanski premier Tony Blair.

Blejski strateški forum (BSF) bo 29. in 30 avgusta v Slovenijo znova privabil številne svetovne voditelje, ministre in predsednike mednarodnih organizacij. Vseh udeležencev bo več kot 400, med njimi bo 160 govorcev na najrazličnejših panelih.

Prvič bo na strateškem forumu prisotna predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, na panelu voditeljev držav pa se ji bodo pridružili še slovenski premier Robert Golob, islandski predsednik Guðni Th. Jóhannesson, hrvaški premier Andrej Plenković, albanski premier Edi Rama, malteška predsednica Maia Sandu, zbrane pa bo preko videopovezave nagovoril tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. V torek bo na strateškem forumu sodeloval tudi nekdanji britanski premier Tony Blair.

Tony Blair
Profimedia

Kot je v izjavi za medije povedala slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, bo Blejski strateški forum velika priložnost za slovensko zunanjo politiko, mreženje in nova gospodarska sodelovanja. Bodo pa na letošnjem BSF v ospredju teme, ki v zadnjem času krojijo življenja večine Evropejcev: vojna v Ukrajini, energetska kriza, prehranska draginja in prihodnost Evrope. “Ključni cilj foruma je, da zelo iskreno govorimo o novih geostrateških razmerjih v svetu, o posledicah vojne v Ukrajini. Govora bo tudi o multilateralizmu, kako najti nova ravnovesja znotraj Evrope in kako okrepiti moče Evrope v svetovnem globalnem kontekstu,” je sporočila Fajon. Kot vsako leto bodo govorci na panelih razpravljali tudi o prihodnosti držav Zahodnega Balkana in njihovi integraciji v Evropsko unijo.

Prva dama slovenske diplomacije je ob tem še poudarila, da bo BSF odlična priložnost za pogovore tudi o tem, kako lahko Evropa redefinira svoje odnose do drugih svetovnih velesil, kot so Združene države Amerike in Kitajska.

O slovenskih sporočilih na BSF pa je Fajon povedala, da si Slovenija želi imeti večjo vlogo, ne samo v jugovzhodni Evropi, pač pa tudi v samem osrčju Evrope. “Vse to nakazuje na nov odnos zunanje politike, ko gre za vprašanje evropskih vrednot, spoštovanja vladavine prava, mednarodnega prava, demokracije, temeljnih pravic. To bodo naša sporočila,” je še dodala Fajon.

BSF
BSF

Na Bledu se bo mudilo tudi več visokih hrvaških gostov, med drugim hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman in premier Andrej Plenković. Fajon je povedala, da so se o odnosih z našo južno sosedo pogovarjali tudi na današnji seji vlade. “S Hrvaško si želimo prijateljskega sodelovanja, gradnje mostov in odnosov. Slovenija še naprej podpira vstop Hrvaške v schengensko območje, prav tako pozdravlja skorajšnjo pridružitev Hrvaške evrskemu območju,” je povedala slovenska zunanja ministrica.

Opozorila pa je, da imata državi še vedno kar nekaj odprtih vprašanj, a si želi, da bi dobrososedske odnose še naprej krepili ob spoštovanju mednarodnega prava, kar po besedah ministrice pomeni “jasno izvajanje in implementacijo arbitražnega sporazuma”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje