Bližnje srečanje z medvedom: opazili so ga le pol ure stran od Ljubljane (VIDEO)

Slovenija 13. Sep 202316:50 6 komentarjev

Ob glavni cesti proti Ljubljani so danes med Gradiščem in Pijavo Gorico opazili medveda. Kot pravijo tamkajšnji lovci, je medvedov na tem območju veliko, v zadnjem času pa so jih opazili tudi v naseljih Smrjene in Gradišče.

Med Gradiščem in Pijavo Gorico so danes zjutraj opazili medveda, ki se je sprehajal ob cesti, ki pelje iz Kočevja proti Ljubljani. Na tem območju pojavljanje medveda ni redko, saj je eden od njih januarja lani prav pri Pijavi Gorici napadel žensko in jo lažje poškodoval.

Da takšna opažanja glede na številčnost medvedov niso presenetljiva, pravijo tudi v Lovski družini Škofljica, ki je pristojna za to območje. Z današnjim primerom so seznanjeni, dodajajo pa, da je na omenjenem področju medvedov še več. Kot pravijo, so pred kratkim medveda opazili tudi v naseljih Smrjene in Gradišče. Ali je šlo za isto žival, ne morejo potrditi.

Kako ravnati ob srečanju z medvedom?

O tem, kako ravnati ob srečanju z medvedom, je bilo že veliko napisanega, kljub temu pa v lovski družini poudarjajo, da je treba ob srečanju ostati kar se da miren. “Brez naglih reakcij se počasi ter umirjeno umaknemo stran od medveda,” svetujejo lovci in dodajajo, da žival sicer spremljamo z očmi, a je ne gledamo direktno v oči.

Ko se od medveda s počasnim odmikanjem dovolj oddaljimo in je med nami večja razdalja, se lahko hitro odmaknemo stran v varno smer. Vendar ne brezglavo, saj nam kriljenje z rokami in kričanje ne bo v pomoč, še poudarjajo v Lovski družini Škofljica.

Posebno opozorilo velja tudi za vse sprehajalce psov. Vodja odseka za gozdne živali in lovstvo pri Zavodu za gozdove Slovenije območne enote Celje Peter Terglav je namreč pred časom za N1 posebej izpostavil, da so velikokrat za težave ob srečanjih z medvedi krivi tudi psi, ki jih sprehajalci in pohodniki vodijo s seboj, a jih nimajo privezanih na povodce.

“Pse obvezno na povodce!” je jasen Terglav. Napadi medveda na človeka so sicer zelo redki, običajno so sprovocirani bodisi s strani osebe, ki ga sreča, ali s strani psa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje