Bo novela zakona o nalezljivih boleznih spet dobila dovolj podpore?

Slovenija 15. Jul 202105:59 > 09:49 0 komentarjev
Seja v državnem zboru
Borut Živulović/BOBO

Po izglasovanem vetu v državnem svetu je pred poslanci vnovično odločanje o noveli zakona o nalezljivih boleznih.

Poslanci bodo na današnji izredni seji vnovič odločali o noveli zakona o nalezljivih boleznih, saj je državni svet v ponedeljek izglasoval odložilni veto. Da bo novela, s katero želi vlada uresničiti odločbo ustavnega sodišča, sprejeta, jo mora podpreti najmanj 46 poslancev. Pretekli teden jo je DZ potrdil s 44 glasovi za in 42 proti.

Z novelo zakona želi vlada uresničiti odločbo ustavnega sodišča, da so nekateri deli zakona o nalezljivih boleznih, povezani z ukrepi ob epidemiji, neustavni.

Pravna ureditev naj bi bila po navedbah vlade uporabna tako ob pojavu že znanih nalezljivih bolezni kot tudi ob pojavu do zdaj neznanih in strokovno še neraziskanih nalezljivih bolezni. Tudi po oceni koalicijskih poslancev novela prinaša ustrezne rešitve za varovanje zdravja državljanov.

V razpravah opozicijskih poslancev tako na sejah pristojnega parlamentarnega odbora kot na seji DZ pa je bilo slišati več opozoril o preširokih pooblastilih vlade pri sprejemanju ukrepov za obvladovanje širjenja nalezljivih boleznih, ki bi jih prinesla novela.

Podobno je pred glasovanjem o vetu izpostavil tudi del državnih svetnikov in ocenil, da je poslancem treba dati možnost za ponovni premislek, razpravo ter priložnost za oblikovanje boljših rešitev za uresničitev odločbe ustavnega sodišča.

Člani odbora za zdravstvo so na sredini seji z desetimi glasovi za in osmimi proti novelo ocenili kot ustrezno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!