Bo zakon o nalezljivih boleznih padel? Iz DeSUS nasprotujoče si informacije …

Koronavirus 13. Jul 202116:42 > 14. Jul 2021 07:44
Franc Jurša Branko Simonovič
Žiga Živulović jr. /BOBO

V drugem glasovanju bodo za zakon o nalezljivih boleznih ključni glasovi poslancev DeSUS. Od tam pa prihajajo nasprotujoče si informacije. Predsednik stranke pravi, da so mu poslanci obljubili glasovanje proti zakonu, poslanec Branko Simonovič pa je to zanikal.

Ponovno odločanje o zakonu o nalezljivih boleznih, ki mora slediti včerajšnjemu vetu državnega sveta, bo v četrtek. Obravnava na odboru za zdravstvo, ki se mora odviti pred odločanjem na plenarni seji, bo jutri popoldne.

Za potrditev bo moral zakon dobiti 46 glasov ali dva več kot jih je prejšnji teden dobil na prvem glasovanju. Takrat so manjkali poslanka Alenka Bratušek iz opozicijske SAB, poslanec koalicijske SMC Dušan Verbič ter poslanca DeSUS Franc Jurša in Branko Simonovič.

V SAB zakonu nasprotujejo, v SMC in DeSUS pa so ga doslej podpirali. Vsi poslanci SMC in DeSUS, ki so se udeležili seje prejšnjo sredo, so pritisnili za.

Sestanka se spominjata drugače

Predsednik stranke Ljubo Jasnič pa je v današnji izjavi za medije dejal, da bodo po njegovih informacijah poslanci DeSUS glasovali proti zakonu o nalezljivih boleznih. V poznejšem telefonskem pogovoru nam je dejal, da so mu na današnjem sestanku poslanci glasovanje proti celo obljubili. Zato pričakuje, da zakon ne bo dobil zadostnega števila glasov, je dodal.

“Ne vem, o čem govori,” nam je nato v telefonskem pogovoru odvrnil Branko Simonovič, ko smo ga prosili za komentar Jasničeve izjave. “Sploh se nismo pogovarjali o tem zakonu. Poslanci nismo še niti prebrali gradiva,” je pojasnil Simonovič.

Nasprotujoče si izjave za DeSUS niso nič novega. Enako se je dogajalo že pred meseci, ko je bil predsednik stranke Karl Erjavec in je v poslanski skupini iskal podporo za konstruktivno nezaupnico.

Usoda zakona o nalezljivih boleznih je torej še vedno negotova. Pravzaprav je še vedno bolj verjetno, da bo zbral potrebnih 46 glasov. Je pa res, da v neuradnih pogovorih nekateri namigujejo, da bi utegnili potrebne glasove odtegniti poslanci SMC.

Če bo zakon potrjen, bo takoj sledila še obravnava sklepa o nedopustnosti referenduma o tem zakonu. Po tem se bo opozicija najverjetneje odločila, da zakon pošlje v ustavno presojo.

Aktualen predlog zakona je vlada pripravila prav zato, ker je ustavno sodišče ugotovilo, da je veljavni zakon o nalezljivih boleznih neustaven. V njem ni dovolj natančno določen oziroma ni dovolj jasno razviden namen posegov v človekove pravice in temeljne svoboščine, so ugotovili ustavni sodniki.

Kritiki predloga zakona so prepričani, da ima ta zelo podobne pomanjkljivosti kot tisti, ki je po mnenju ustavnega sodišča neustaven. Predlogu so opozicijski poslanci in predstavniki civilne družbe med drugim očitali, da ohranja (pre)veliko moč vlade, ki bo še vedno o ukrepih odločala samostojno, ter da vsebuje možnost sprejemanja ukrepov na podlagi nejasnih kriterijev in za nedoločen čas.