Bo Šaleharjev kolesarski trail lahko obstal? Župan: Obljubil sem podporo

Robidišče Trail Center
Robidišče Trail Center/Facebook

Potem ko je Robidišče Trail Center objavil, da se njegova zgodba končuje, in je eden od ustanoviteljev Miha Šalehar za N1 pojasnil težave, s katerimi so se spoprijemali, se je zdaj oglasil še kobariški župan Marko Matajurc. Za N1 je poudaril, da bodo naredili vse, da kolesarski center na Robidišču ostane.

Kot smo poročali, se gorsko-kolesarski trail center na Robidišču zaradi pravnih zapletov in poplave inšpekcijskih nadzorov zapira. Kot je za N1 povedal eden od poslovnih partnerjev centra in znani radijski voditelj Miha Šalehar, je neki posameznik začel trail center redno ovajati, prijavljati inšpekcijam, širiti dezinformacije in celo vlagati tožbe. “Gre za posameznika, ki ima tudi pravno znanje in je vedel, kje se nas lahko loti,” je pojasnil Šalehar, ki je zgodbo za N1 opisal kot “tipično slovensko”.

Šalehar je pri nagajanju tega posameznika pogrešal podporo lokalnega okolja. “V ključnih trenutkih podpore, ki bi jo potrebovali, ni bilo – ne z občinske strani ne od skupnosti,” je povedal znani radijec. Kobariški župan Marko Matajurc pravne zaplete obžaluje. “Nekateri ljudje v občini imajo osebne travme, ki jih izražajo neprimerno,” je povedal za N1.

Kot je dodal, bodo poskušali na občini narediti vse, da kolesarski center v Robidišču ostane. “Hočemo, da ta zgodba ostane in postane še bolj prepoznavna in kakovostna, kot je sedaj,” je dejal Matajurc. Z vodilnimi v kolesarskem trail centru se je že srečal, obljublja pa že nove sestanke, na katerih želijo zagotoviti, da se bo zgodba trail parka nadaljevala.

Da občina Kobarid sedaj, ko partnerji centra že odhajajo, nekaj poskuša rešiti, je za N1 v četrtek zvečer potrdil tudi Šalehar, ki pa je dodal, da so ljudje okoli kolesarskega parka že odločeni o odhodu. Za kobariško občino pa zgodba še ni končana. “Gospodu Šaleharju sem obljubil podporo,” je zagotovil župan in dodal, da se usklajujejo tudi z drugimi, ki na Robidišču vodijo turistične dejavnosti.

Vas Robidišče, ki je najbolj zahodno slovensko naselje, je zaradi odročne lege dolgo časa trpela zaradi odseljevanja prebivalcev, ki so priložnosti iskali drugod. Na statističnem uradu so v vasi na 1. januar 2022 našteli 18 stalnih prebivalcev. Robidišče pa v zadnjih letih postaja priljubljena butična turistična destinacija, ki ponuja storitve za nekoliko zahtevnejše goste. Razvijanje kvalitetnejšega turizma v višjem cenovnem razredu je po besedah kobariškega župana tudi del strategije občine.

Robidišče leta 2011
Robidišče leta 2011 (Foto: Srdjan Zivulovic/Bobo)

Prav poteze, kot so jih bili deležni v Robidišče Trail Centru, pa bi lahko odvrnile nove ponudnike turističnih storitev na Robidišču. Župan Matajurc je zato že opravil pogovore tudi s tamkajšnjo agrarno skupnostjo in tako želel preprečiti nove zaplete. “Negativne sfere moramo dati na stran. Prevladati morajo pozitivne sfere, ki dajejo dobre zgodbe in uspehe,” je bil jasen Matajurc.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.