Bo zaradi stavke ostal brez vozniške? “Mogoče bom celo izgubil službo”

Slovenija 10. Mar 202410:04 16 komentarjev
invalid, avto, Darko Djurić
Fotografija je simbolična. Foto: Srdjan Živulović/BOBO

"Bojim se, da bom kmalu ostal brez vozniškega dovoljenja, čeprav nisem naredil nič narobe," je slovenski mladinski pisatelj, geograf, sociolog in profesor Igor Plohl navedel v zapisu, ki se širi po družbenem omrežju Facebook. Plohl je namreč na invalidskem vozičku, njegovo vozniško dovoljenje pa v kratkem poteče, a ga zaradi zdravniške stavke ne more podaljšati.

Problem podaljševanja vozniških dovoljenj za invalide je povezan z zdravniško stavko, ki se je začela 15. januarja. Invalidi morajo namreč prošnji za podaljšanje vozniškega dovoljenja priložiti zdravniško potrdilo, ki ga lahko dobijo samo v ambulanti za voznike invalide Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča (URI Soča) v Ljubljani.

Ta pa zadnja dva meseca, ko poteka stavka – gre za najdaljšo stavko zdravnikov v zgodovini Slovenije –, v skladu z zakonodajo opravlja preglede le za mlajše od 18 in starejše od 65 let.

Nekaj sto čakajočih

Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS), ki zastopa interese okoli 115 tisoč invalidov v Sloveniji, je pristojne na problematiko prvič opozoril že februarja. Takrat je navedel, da veliko invalidov zaradi nedostopnega javnega potniškega prometa uporablja svoje lastno vozilo, da so lahko kos vsakodnevnim migracijam in lahko zadovoljijo potrebe po mobilnosti. Če nimajo vozniškega dovoljenja, ne morejo v službo, v trgovino, k zdravniku.

Delo je konec februarja poročalo, da je bilo takrat v vrsti za podaljšanje dovoljenja okoli 220 invalidov, 15 pa jih je do takrat (torej v prvem mesecu stavke) ostalo brez vozniškega dovoljenja. Zdravniški sindikat Fides je pred dnevi sporočil, da v osmih tednih stavke 20 invalidov ni opravilo pregleda.

Dogovora pa ni

Ministrstvo za zdravje je konec februarja z dopisom URI Soča pozvalo, naj voznike invalide vendarle uvrsti med izjeme in jim omogoči podaljšanje vozniških, a sta Fides in URI Soča to zavrnila. V sindikatu so takrat dejali, da sicer obžalujejo posledice za voznike invalide, da pa je odgovornost za stanje mogoče pripisati “zgolj in izključno vladi, ki ni spoštovala dogovorov”.

Konec februarja je vlada sprejela odlok, s katerim je določila zdravniške storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke. Skladno z odlokom, ki je začel veljati s 1. marcem, bi morali zdravniki po navedbah ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel opravljati tudi zdravniške preglede invalidov za podaljšanje veljavnosti vozniških dovoljenj. A se to ni zgodilo.

Sindikat Fides je ocenil, da je odlok nezakonit in neustaven, saj posega v ustavno in zakonsko urejeno pravico do stavke. Napovedal je zahtevo za ustavno presojo. Stavkovni zbor zdravnikov v URI Soča je odločil, da bo sledil mnenju sindikata, kar pomeni, da pregledov za voznike invalide ne izvajajo. 

Zdi se, da tudi dogovor med zdravniki in vlado ni nič bližje kot pred dvema mesecema: sindikat Fides je zadnji vladni predlog ocenil kot nesprejemljiv.

Zagovornik načela enakosti je prejšnji teden vladi izdal priporočilo za zagotovitev enake obravnave in enakih možnosti invalidov, ki med stavko ne morejo podaljšati ali pridobiti vozniških dovoljenj. Dodajmo, da prav zdaj teče tudi postopek razrešitve direktorja URI Soča Zvoneta Čadeža, imenovanega v času prejšnje vlade Janeza Janše.

“Mogoče bom celo izgubil službo”

Medtem ko se boj med vlado in zdravniki nadaljuje, vozniki invalidi bijejo svoj boj; kako živeti brez vozniškega dovoljenja.

Tako razmišlja uvodoma omenjeni Igor Plohl: “Ko bom ostal brez dovoljenja, bom zelo verjetno neopravičeno izostal od dela. Mogoče bom izgubil celo službo. Na avtobus ne morem, ker iz Lenarta v Maribor ne vozijo takšni, ki bi bili prilagojeni za invalide na invalidskih vozičkih. Naj pokličem taksi in plačam med 50 in 60 evrov na dan? Toliko na dan niti ne zaslužim. Vlak v Lenart ne vozi. Mogoče je rešitev avtoštop ne glede na vremenske razmere, negotovost uspeha in zapravljen čas? Mogoče pa je rešitev, da tudi jaz več ne spoštujem zakonov in vozim brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Ali veste, kakšna je kazen? 500 evrov in zaseg vozila, če je pogoj za podaljšanje predložitev veljavnega zdravniškega spričevala!”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje