Direktor URI Soča iz vrst SDS v postopku razrešitve, med očitki mobing

Slovenija 29. Feb 202415:22 3 komentarji
Univerzitetni rehabilitacijski Inštitut Republike Slovenije - Soča
Foto: Denis Sadikovič/N1

Svet zavoda Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta (URI) Soča je v ponedeljek sprejel sklep o začetku postopka za razrešitev direktorja Zvoneta Čadeža. Neuradno se Čadež sooča z očitki negativnega poslovanja, mobinga in drugih spornih praks. Začetek postopka za razrešitev pa naj ne bi bil povezan s težavami invalidov, ki zaradi zdravniške stavke ne morejo opraviti zdravniških pregledov za podaljšanje vozniških dovoljenj.

Direktorju Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta (URI) Soča Zvonetu Čadežu se maje stolček. Svet zavoda je namreč na ponedeljkovi 4. redni seji sprejel sklep o začetku postopka za razrešitev, Čadež pa trenutno opravlja tekoče posle. Kot so nam sporočili iz URI Soča, ima Čadež možnost, da se o razlogih za razrešitev izreče v 15 dneh od prejema sklepa.

Med domnevnimi razlogi za Čadeževo razrešitev naj bi bilo negativno poslovanje URI Soča, in sicer za 900.000 evrov minusa. Direktorju naj bi očitali tudi mobing in izvajanje pritiska na pravnice, nepravilnosti pri izdelavi medicinskih pripomočkov, slabe delovne razmere za izdelavo medicinskih pripomočkov in sprožitev dveh postopkov pred upravnim sodiščem zoper odločitvi informacijske pooblaščenke.

Z URI Soča so nam sporočili, da navedenih očitkov ne morejo komentirati, saj da je trenutno postopek odprt.

Po besedah naših sogovornikov, ki poznajo delovanje URI Soča, so navedbe o domnevnem mobingu neresnične. Drži pa podatek, da je zavod v zadnjih letih posloval negativno.

Kot je mogoče slišati, naj bi imeli na URI Soča v zadnjih letih velike težave z nekdanjim zaposlenim, ki naj bi serijsko pošiljal prijave na urad informacijske pooblaščenke. Vsebina njegovih dopisov naj bi se tudi skladala z vsebino očitanih razlogov za razrešitev direktorja URI Soča Zvoneta Čadeža. Ali so dopisi nekdanjega zaposlenega dejansko vplivali na odločitev sveta zavoda URI Soča, da je ta sprožil postopek za razrešitev Čadeža, za zdaj ni znano.

Na vprašanje, ali je začetek postopka za razrešitev kakorkoli povezan z nedavnimi težavami, s katerimi se soočajo invalidi, ker v ambulanti za voznike zaradi zdravniške stavke ne morejo opraviti zdravniških pregledov za podaljšanje vozniških dovoljenj, na URI Soča odgovarjajo, da zadev ne morejo komentirati.

Zvone Čadež je sicer vidni član stranke SDS, na položaj direktorja URI Soča ga je leta 2021 postavila vlada Janeza Janše. Čadež je bil v preteklosti tudi član izvršilnega odbora stranke SDS in nekdanji ljubljanski mestni svetnik stranke SDS.

V URI Soča stavka 40 zdravnikov, največ težav zaradi ambulante za vozila

V javnosti v zadnjem tednu močno odmevajo zgodbe invalidov, ki zaradi zdravniške stavke ne morejo opraviti zdravniških pregledov za podaljšanje vozniških dovoljenj. V URI Soča namreč deluje edina tovrstna ambulanta, ki pa zaradi zdravniške stavke deluje okrnjeno oziroma le za paciente do 18. leta starosti in za tiste, ki so stari več kot 65 let.

Kljub pozivu ministrstva na vodstvo URI Soča in na sindikat Fides, naj ambulanta za voznike vendarle začne opravljati zdravniške preglede za invalide, zanj ni bilo posluha. V Fidesu so dejali, da ministrstvo za takšen poziv nima pravne podlage in da opravljanje zdravniških pregledov za vozniška dovoljenja invalidov ni storitev, ki bi se v času stavke morala izvajati.

Kot je mogoče slišati iz URI Soča, ambulanta za voznike tudi v času stavke deluje, vendar le za paciente do 18. leta in nad 65. letom starosti. Naši sogovorniki iz zavoda pravijo, da so na ministrstvo za zdravje že pred tedni naslovili dopis, naj vlada sprejme neki začasni odlok, s katerim bi invalide uvrstili v posebno skupino nujnih primerov. Na tak način bi se situacija razrešila.

invalidkinja vstopa v avto
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Številni zdravniki URI Soča so po besedah naših sogovornikov zaradi nastale situacije v nelagodnem položaju, saj mnoge paciente obravnavajo že več desetletij, zaradi stavke zdravnikov pa so se znašli na nasprotnih bregovih s pacienti. Naši sogovorniki še pravijo, da se stavkajoči zdravniki zgolj držijo zakonskih stavkovnih obveznosti. Po naših informacijah se je stavki zdravnikov, ki neprekinjeno traja že od 15. januarja, pridružilo vseh 40 zdravnikov URI Soča. Sicer razen ambulante za voznike vse ostale dejavnosti in terapije, ki jih izvajajo na URI Soča, v času stavke potekajo neprekinjeno.

Vlada sprejela odlok, s katerim želi olajšati težave invalidov

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je danes sporočila, da je vlada sprejela odlok, s katerim je razširila nabor nujnih storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke. Med te storitve so uvrščeni tudi invalidi, ki po ministričinih besedah spadajo med najranljivejše skupine. Vlada je omenjeni odlok sprejela v skladu s kršitvami, ki so jih zaznali v prvih sedmih tednih zdravniške stavke.

“Mediji ste poročali o težavah invalidov pri dostopnosti do zdravniških pregledov za podaljšanje vozniških dovoljenj. S takšnimi omejitvami sta invalidom onemogočena vsakodnevna mobilnost in vključevanje v delo in družbo, poslabšujeta pa se jim tudi življenjski standard in kakovost življenja. Stavka Fidesa ne more biti razlog za neizvajanje teh storitev,” je po seji vlade poudarila Prevolnik Rupel.

Dejala je, da bo odlok začel veljati dan po objavi v uradnem listu, kjer bo objavljen danes. Po njenih besedah je cilj vlade, da zaščiti ljudi. Čeprav razume pravico do stavke, ta ne sme pretehtati nad pravicami do zdravstvenega varstva in socialne varnosti, še zlasti pri najranljivejših prebivalcih.

Valentina Prevolnik Rupel
Valentina Prevolnik Rupel (Foto: F. A./BOBO)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje