Vremenoslovci o sneženju, a v Planici mirijo: Odpovedi ni v nobenem scenariju

Slovenija 20. Mar 202410:34 > 11:49 1 komentar
Vremenska napoved za Planico
Foto: Karl-Josef Hildenbrand/dpa/PROFIMEDIA

Danes smo uradno stopili v koledarsko pomlad, pričakovani razvoj vremena ob koncu tedna pa bo marsikje spomnil na zimo, napovedujejo na Agenciji RS za okolje (Arso). Na spletni strani Neurje.si so opozorili, da bi bila lahko zadnja tekma sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici zelo vprašljiva. Do nedeljskega popoldneva lahko v dolini pod Poncami pade do 20 centimetrov svežega snega. A organizatorji planiškega praznika mirijo. "Odpovedi ni v nobenem scenariju," se je za N1 odzval tiskovni predstavnik organizatorjev Tomi Trbovc.

V noči s torka na sredo je nastopilo enakonočje in tudi uradno smo stopili v koledarsko pomlad. Kljub temu pa lepih dni ne bomo imeli prav dolgo, saj bo pričakovani razvoj vremena ob koncu tedna marsikje spomnil na zimo.

Kot so zapisali meteorologi na Facebookovi strani Agencije RS za okolje, bomo v soboto še pod vplivom razmeroma toplega jugozahodnega vetra. Nekaj oblačnosti se bo nabralo predvsem na privetrni strani alpsko-dinarske gorske pregrade (Posočje, Bohinj, Javorniki), sicer pa bo sobota precej sončna in topla s popoldansko temperaturo med 16 in 21 stopinj Celzija.

“Vremenski preobrat pričakujemo v noči na nedeljo, ko bo nad severnim Sredozemljem nastalo samostojno ciklonsko območje, vetrovi nad nami pa se bodo v spodnjih slojih ozračja obrnili na severovzhodno smer. Krepile se bodo padavine, z dotokom hladnejšega zraka se bo meja sneženja v notranjosti Slovenije postopno spuščala,” kažejo Arsove napovedi.

Meteorologi: Zgodnja pomlad ali zakasnela zima?

Na območju Zgornjesavske doline bo predvidoma že pred nedeljskim jutrom dež prešel v sneg, po navedbah Arsovih prognostikov pa bo snežilo verjetno še vsaj do sredine dneva. V Planici bo lahko v manj kot 12 urah zapadlo od 10 do 20 centimetrov snega, po nekaterih izračunih tudi več.

Da vreme v nedeljo ne bo naklonjeno zadnji tekmi sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici, so opozorili na spletni strani Neurje.si. Kot so zapisali, nedeljska tekma za zdaj ostaja zelo vprašljiva.

“Glede na vremenske razmere in lociranost ciklona lahko do popoldneva pričakujemo padavine, zato je povsem možno, da bo tekma odpovedana. Do nedeljskega poldneva lahko v dolini po trenutnih izračunih pade do 20 centimetrov svežega snega,” so zapisali.

Organizatorji dogodka kljub napovedanemu sneženju mirijo. “Ne pričakujemo težav z vremenom. Fronta, ki prihaja, ne bi smela vplivati na stanje letalnice in izvedbo tekme. Odpovedi ni v nobenem scenariju,” se je odzval tiskovni predstavnik organizatorjev Tomi Trbovc.

In če bo dolina pod Poncami v nedeljo dobila snežno odejo, bo po nižinah osrednje Slovenije, kot kaže, povečini deževalo, meja sneženja bo na 700 metri nadmorske višine, lahko pa se krajevno ob močnejših padavinah spusti tudi nižje. Arsovi meteorologi so opozorili, da se lahko izračuni meteoroloških modelov v podrobnostih, kot sta lega oziroma središče ciklona, in intenziteta padavin še spreminjajo in bodo zanesljivejši v naslednjih dneh.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje