Bojan Cvjetićanin o paničnem napadu: Dogaja se tudi nam, ki drugim dajemo uteho

Magazin 30. Dec 202305:30

Bojan Cvjetićanin, pevec skupine Joker Out, je v N1 podkastu govoril tudi o paničnem napadu. O tem se mu zdi pomembno govoriti zato, da ljudje, ki doživljajo podobno, vejo, da v tem niso sami.

Bojan Cvjetićanin iz Joker Out je pred meseci na nacionalnem radiu spregovoril tudi o paničnem napadu, ki ga je imel na koncertu na Ptuju in ki je trajal uro in pol. V tistem času je pevec priljubljene skupine za nekaj časa tudi umaknil z Instagrama, saj je imel občutek, da negativno vpliva nanj. (Za digitalni detox se, prav zaradi vpliva družbenih omrežij na počutje in duševno zdravje, tudi sicer odloča vse več ljudi.)

Panični napad je težka izkušnja, so grozni občutki strahu in tesnobe, ki povzročajo veliko stisk. Ogromno ljudi, mladih in starih, tudi otrok in najstnikov se spoprijema s paničnimi napadi … ali pa se bodo morda z njimi srečali kdaj kasneje v življenju. Zato je pomembno, da o tem govorimo tudi javno, sploh ljudje z vplivom. Da se člani skupine Joker Out dobro zavedajo odgovornosti do družbe, ki jim jo je prinesla slava, so dokazali tudi v pogovoru v N1 podkastu. Cvjetićanin je dodatno pojasnil dogajanje in hkrati spodbudil druge ljudi, ki se morda soočajo s podobno težavo kot sam.

Zakaj se je odločil o tem govoriti? Ker nikoli ne igrajo nečesa, kar niso, in ker so v zadnjem letu začutili, koliko ljudi “potrebuje pomoč in podporo, ki pride od zunaj”. “Naši poslušalci najdejo uteho v naši glasbi in nas samih in absolutno se nam zdi prav, da z njimi komuniciramo, kot bi komunicirali s prijatelji, ker v končni fazi tudi smo prijatelji, ker v resnici so to ljudje, ki konzumirajo to, kar mi čutimo. In oni nam vračajo, kar oni čutijo. Pomembno se mi zdi, da ljudje vejo, da to ni nekaj, kar je samo pri njih, ampak da se dogaja vsem, in tudi tistim, ki njim dajejo uteho,” je še pojasnil Bojan Cvjetićanin. Za N1 je povedal še, da po tistem paničnem napadu, ki ga je doživljal na koncertu na Ptuju, ni več tako hudo, kot je bilo takrat, da pa se s tem problemom še vedno malo bori, “nisem še šel čez to”.

Njegov celoten odgovor poglejte v zgornjem posnetku. Razložil je, kaj vse se je nakopičilo, preden je prišlo do tistega paničnega napada na koncertu, ob tem pa med drugim pozval tudi, naj ne pijemo energijskih kofeinskih napitkov.

Več o paničnih napadih in kako si lahko sami pomagate, ko/če ga imate, lahko preberete na tej strani MIRA – Nacionalnega programa duševnega zdravja. Kako pomagati drugim v primeru paničnega napada in – zelo pomembno – kam naj gre človek, ki ima napade, po strokovno pomoč, lahko preberete tu. Preverite pa tudi smernice za pomoč v primeru paničnega napada, ki so na tej strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Uporabne informacije, kako ravnati in kam po pomoč, najdete tudi na strani Nisi okej? Povej naprej.

Vsekakor pa poglejte še celoten N1 podkast, v katerem so te dni na N1 nastopili Joker Out! Na voljo vam je na tej povezavi: Joker Out “na seansi” na N1: Pet prijateljev so napisali za nas. Z voditeljico Suzano Lovec so se pogovarjali o svojem meteorskem uspehu v letu 2023, odnosih v bendu, o tem, kaj jih prizemlji, kaj jim daje mir in kakšne so njihove želje ob koncu tega leta. Preverite tudi, zakaj Bojan Cvjetićanin voditeljici Suzani Lovec reče, da tokrat ona edina zastopa njihove barve.