Odrasli bolniki iz ZD Polje bodo morali k zdravniku na Fužine tudi v januarju

Slovenija 30. Dec 202215:51 2 komentarja
Glas ljudstva, zdravstvo
Žiga Živulović jr./BOBO

Bolniki iz ambulante za odrasle v Zdravstvenem domu Polje bodo morali tudi v januarju na preglede v Zdravstveni dom Fužine. Preusmeritev, ki so jo v Zdravstvenem domu Ljubljana napovedali konec novembra, so zaradi bolniških odsotnosti zaposlenih morali podaljšati.

Konec novembra so zaradi odsotnosti zdravnikov bolnike iz ambulante za odrasle v Zdravstvenem domu (ZD) Polje do konca leta preusmerili v Zdravstveni dom (ZD) Fužine. Takšen režim pa se bo nadaljeval tudi v novem letu. Kot so danes sporočili iz Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana, bo preusmeritev veljala še vsaj do konca januarja 2023. Okoli 11.000 bolnikov bo na preglede tako še naprej moralo v ZD Fužine, kjer so jim še naprej na voljo dve akutni in ena kronična ambulanta.

Z delovanjem je sicer v enoti Polje prenehala le ambulanta za odrasle. Še vedno bodo delovale ambulante za obravnavo kroničnih bolnikov in ambulanta za preveze oziroma nego ran. “Prav tako v ZD Polje še naprej ostajajo ambulante zdravstvenega varstva šolskih otrok in mladine, zobozdravstvenega varstva, specialistične ambulante za čeljustno ortopedijo, ambulanta za ustno higieno, patronažno varstvo in laboratorijska diagnostika,” so v sporočilu za javnost zagotovili v ZD Ljubljana.

Ob tem so dodali, da lahko pacienti za naročanje po telefonu pokličejo svojega izbranega osebnega zdravnika. Če je ta odsoten, zagotavljajo, da bo njihov klic preusmerjen v triažno ambulanto. Tudi za naročanje po elektronski pošti lahko pacienti pišejo na dozdajšnje elektronske naslove svojega osebnega zdravnika. Tudi tu bodo sporočila v primeru, da je določen osebni zdravnik odsoten, preusmerjena na skupni mail za naročanje.

ZD Polje sicer pesti hudo pomanjkanje zdravnikov. Kot je ob uvedbi preusmeritve pacientov na začetku decembra povedal predstojnik enote Moste – Polje Igor Krunić, je v enoti Polje zaradi bolniških odsotnosti in drugih dejavnikov manjkalo vseh osem zdravnikov. Poleg tega so v ZD Polje zabeležili tudi več odhodov zdravnikov. Po Krunićevih besedah se je poleti ena zdravnica upokojila, štiri pa so dale odpoved. “Na razpis za mesto upokojene zdravnice se ni prijavil nihče, izvedli pa smo ga že štirikrat,” je dodal.

Zaradi pomanjkanja osebnih zdravnikov vse večji pritisk na urgence

V zadnjih dneh sicer veliko zaskrbljenosti vzbuja naval na ljubljansko in mariborsko urgenco. Pacienti morajo tam na obravnavo čakati več ur, prosto posteljo na oddelku pa mnogi dobijo skoraj dan po svojem prihodu. Zdravniki razmere primerjajo s stanji ob letalskih nesrečah, veliko bolnikov pa urgentne centre obišče tudi zato, ker nimajo svojega osebnega zdravnika.

Kaotične razmere je v četrtek zvečer komentiral tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Kot je povedal v Odmevih na TV Slovenija, meni, da so izredne razmere zanalašč ustvarile interesne skupine. “Pacientom, ki v teh dneh po več ur čakajo na urgencah se kot minister lahko le opravičim, da je stanje tako, čeprav za to nisem kriv,” je dodal. S svojo izjavo pa je med zdravniki sprožil ogorčenje. V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides so denimo zapisali, da minister s svojimi “insinuacijami vnaša nemir in negotovost” ter namignili, da bi bilo bolje, če bi se jim zahvalil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje