Bombe v Novi Gorici: eno bo treba razstreliti na mestu najdbe

Slovenija 11. Mar 202414:51 0 komentarjev
Tretja novogoriška bomba
Tretja novogoriška bomba (Foto: Civilna zaščita)

Tri neeksplodirane bombe v Novi Gorici bodo deaktivirali v nedeljo, 17. marca. Najprej bo na vrsti 100-kilogramska bomba, ki so jo našli nazadnje, saj ima poškodovan vžigalnik in jo bo treba razstreliti na mestu najdbe. Prebivalce ob meji bodo evakuirali.

V Novi Gorici so v obdobju dveh tednov našli tri neeksplodirane bombe. Po nekaj dogovarjanjih sta slovenska in italijanska stran sprejeli določitev, da jih bodo deaktivirali v nedeljo, 17. marca.

Deaktivacija se bo začela zjutraj ob 8. uri, ko bodo iz potencialno nevarnih območij evakuirali prebivalce slovenske Nove Gorice in italijanske Gorice. Po preverbi pristojnih, da na območju ni več nobene osebe, se bo ob 10. uri oglasila sirena za splošno nevarnost, ki bo naznanila začetek onesposobitve letalskih bomb.

Pirotehniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi bodo najprej deaktivirali bombo, ki so jo na območju Nove Gorice našli zadnjo. Zaradi poškodovanega vžigalnika je treba namreč 100-kilogramsko bombo razstreliti na mestu najdbe. Pirotehniki bodo izkopali šest metrov globoko luknjo, vanjo položili bombo, jo zavarovali z zaščitnim materialom, zasuli in pod zemljo razstrelili, so zapisali na novogoriški občini.

Nato bo sledila onesposobitev ameriške letalske bombe in bombe angleške izdelave, ki ju ne bodo razstrelili. Pirotehniki ju bodo na kraju onesposobili, nato pa ju varno prepeljali na poligon za dokončno uničenje. Predvidoma se deaktivacija končala do 14. ure.

Podrobneje o evakuaciji: zaprta bosta tudi dva mejna prehoda

V času evakuacije bosta na slovenski strani meji vzpostavljeni dve varnostni območji, rdeče in rumeno. Za prvo, rdeče območje, na katerem živi 2306 oseb, bo zapovedana popolna evakuacija. To območje sega na slovenski strani meje do 400 metrov oddaljenosti od mesta najdbe bomb.

Odkritje še ene bombe v Novi Gorici
Foto: Civilna zaščita

Za drugo, rumeno območje, na katerem živi 3.478 oseb, pa bo veljal ukrep zaklanjanja, kar pomeni, da se bodo te osebe med 9. in predvidoma 14. uro morale zadrževati v notranjih prostorih in ne bodo smele na prosto.  To območje sega na slovenski strani meje med 400 in 600 metri oddaljenosti od mesta najdbe bomb. Pristojne službe bodo območji pregledovale z droni.

Na italijanski strani meje bodo vzpostavili zgolj območje evakuacije, in sicer v pasu 600 metrov oddaljenosti od mesta najdbe bomb. Predvidoma med 7. in 14. uro bosta zaprta tudi nekdanja maloobmejna prehoda na Erjavčevi ulici in v Solkanu. Prav tako bo zaprta kolesarska pot ob meji in območje Trga Evrope.

Vsi prebivalci, ki živijo na območju evakuacije in zaklanjanja, bodo v naslednjih dneh v poštne nabiralnike prejeli podrobna navodila o evakuaciji in zaklanjanju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!