V Novi Gorici spet našli letalsko bombo, nadzorujejo jo dan in noč

Slovenija 26. Feb 202417:04 1 komentar
bomba, nova gorica
Foto: Občina Nova Gorica

Okoli poldneva so na območju železniške postaje v Novi Gorici državni pirotehniki našli neeksplodirano 250-kilogramsko letalsko bombo iz časa druge svetovne vojne. Bomba je pod nadzorom, predvidoma jo bodo nevtralizirali 10. marca.

Na območju novogoriške železniške postaje so okoli poldneva našli neeksplodirano letalsko bombo iz časa druge svetovne vojne.

Državni pirotehniki, ki območje pregledujejo v sklopu prenove železniške postaje, so bombo našli približno 475 metrov severno od novogoriške železniške postaje. Ležala je pod drugim tirom, zakopana 1,5 metra v zemljo. Bomba je angleške izdelave in podobna tisti, ki so jo našli lani poleti.

Pirotehniki državne enote za varstvo so bombo nadzorovano odkopali, od najdbe jo neprestano nadzorujejo. Občina Nova Gorica je v izjavi za javnost zapisala, da bo bomba do deaktivacije po 24-urnim varstvom. Pirotehniki bodo v naslednjih dneh preiskali tudi območje okoli najdenega eksplozivnega sredstva.

bomba, nova gorica bomba, nova gorica
Foto: Občina Nova Gorica
bomba, nova gorica bomba, nova gorica
Foto: Občina Nova Gorica

V primeru, da bi našli še kakšno neeksplodirano ubojno sredstvo, bi potem nevtralizirali vsa ta sredstva na isti dan. Predviden datum evakuacije je nedelja, 10. marec 2024. Občina bo javnost glede sprememb oziroma nadaljnjih načrtih javnost obveščala na svoji spletni strani.

O najdbi so že obvestili tudi italijansko občino Gorica in goriško prefekturo, s katerima bodo tudi uskladili evakuacijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje