V Novi Gorici zamaknili deaktivacijo bomb

Slovenija 06. Mar 202408:42 0 komentarjev
druga bomba v novi gorici
Foto: Ervin Čurlič/Civilna zaščita za severno Primorsko

Po najdbi dveh neeksplodiranih letalskih bomb iz druge svetovne vojne so v Novi Gorici določili nov datum, ko ju bodo onesposobili. Strokovnjaki za neeksplodirana ubojna sredstva bodo območje železniške postaje, ki jo prenavljajo, do takrat pregledali, saj obstaja možnost, da se tam skriva še kakšen neeksplodiran ostanek iz vojnih časov.

V Novi Gorici so določili nov datum za deaktivacijo dveh neeksplodiranih letalskih bomb iz druge svetovne vojne, ki so ju našli med prenovo železniške postaje. Po sestanku predstavnikov civilne zaščite in policije z županom Samom Turelom in pristojnimi z goriške prefekture so z novogoriške občine sporočili, da je predviden datum nevtralizacije nedelja, 17. marec. Sprva se je sicer kot možen dan deaktivacije omenjala že prihajajoča nedelja.

V naslednjem dobrem tednu bodo strokovnjaki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) do konca pregledali območje železniške postaje in ugotovili, ali je tam še kakšno neeksplodirano sredstvo iz vojnih časov, ki ga je treba odstraniti ali nevtralizirati.

Doslej so na območju železniške postaje našli dve večji letalski bombi iz druge svetovne vojne, ki ju bo treba nevtralizirati na kraju najdbe. Prvo so našli na začetku prejšnjega tedna. 226 kilogramov težka bomba je angleške izdelave in je polnjena s 96 kilogrami eksploziva. Ima le en detonator, ki je po besedah strokovnjakov z državne enote za varstvo pred NUS v dobrem stanju in ni poškodovan. Prejšnji četrtek so v njeni bližini odkrili še eno podobno letalsko bombo ameriške izdelave. Obe so po pregledu zakopali in zaščitili pred vremenskimi vplivi, območje pa varujejo policisti.

Nekateri meščani Nove Gorice in sosednje Gorice bodo morali med nevtralizacijo bomb zapustiti domove. Kako široko bo segla evakuacija in koliko ljudi bo zajemala, še ni znano. Kot so sporočili z novogoriške občine, bo sestanek predstavnikov z obeh strani meje o tem potekal prihodnji ponedeljek. Predstavniki občine so sicer prejšnji teden še pred najdbo druge neeksplodirane bombe dopuščali možnost, da bo obseg evakuacije nekoliko manjši, kot je bil lani poleti. Prav v bližini novogoriške železniške postaje so namreč že julija lani odkrili in onesposobili 250-kilogramsko neeksplodirano letalsko bombo.

Območje postaje je bilo med drugo svetovno vojno močno bombardirano, nanj naj bi odvrgli približno 600 različnih bomb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!