Borut Pahor o lobiranju v OZN: To ni bila moja zamisel

Slovenija 06. Jan 202312:22 14 komentarjev
Borut Pahor
PROFIMEDIA

Nekdanji predsednik Borut Pahor je v odzivu na informacijo N1, da očitno ne bo postal posebni odposlanec vlade za slovensko kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (OZN), zapisal, da je prav zares zadovoljen, da je naposled konec ugibanj o njegovem domnevnem lobiranju. "To ni bila moja zamisel in bilo bi prav, da zunanja ministrica Tanja Fajon po potrebi to pojasni," je dodal.

Potem ko smo na N1 poročali, da nekdanji predsednik republike Borut Pahor očitno ne bo postal posebni odposlanec vlade za slovensko kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov, se je zdaj odzval tudi Pahor sam.

Preberite še: Košarica Tanje Fajon: Borut Pahor ne bo posebni odposlanec vlade

“Prav zares sem zadovoljen, da je naposled konec ugibanj o mojem domnevnem lobiranju za nestalni sedež Slovenije v Varnostnem svetu OZN. To ni bila moja zamisel in bi bilo prav, da zunanja ministrica to po potrebi pojasni. Seveda sem bil kot bivši predsednik republike pripravljen vladi pri tem projektu pomagati, vendar njeno odločitev razumem in spoštujem,” je pojasnil.

”Sloveniji želim, da bi bila uspešna”

Pahor je še dodal, da si je kot predsednik republike po svojih najboljših močeh v času do izteka mandata (številni pogovori ob robu zasedanja OZN, neformalni pogovori v Ženevi, v Egiptu ob robu podnebne konference in na Djerbi v okviru srečanj Frankofonije, zlasti s predsedniki afriških in azijskih držav) prizadeval za naklonjenost čim širšega dela mednarodne skupnosti slovenski kandidaturi. “Sloveniji iskreno želim, da bi bila v svojih prizadevanjih za potrebno podporo pri glasovanju GS OZN uspešna,” je zaključil.

Kot smo poročali, Pahor z nastopom mandata nove predsednice Nataše Pirc Musar konkretnih zadolžitev nima več, se pa je veliko govorilo o možnosti, da bi vlada izkoristila njegove bogate zunanjepolitične izkušnje in ga imenovala za posebnega odposlanca za slovensko kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta OZN. Pahor je sicer ves čas poudarjal, da gre za idejo oziroma predlog ministrice Fajon, da pa bo tak predlog sprejel in ”nalogo z veseljem opravil,” če bo takšen sklep sprejela vlada.

Fajon je sicer pojasnila, da se s kandidaturo na MZZ “ukvarja okrepljena ekipa diplomatov na čelu s posebnim odposlancem veleposlanikom Francijem Butom in vodjem projektne skupine Matejem Marnom“. Za pomoč pri kandidaturi pa so oziroma bodo po besedah Tanje Fajon zaprosili sedanjo predsednico republike in vse nekdanje predsednike ter gospodarstvenike, športnike, kulturnike in druge. Kot je povedala, je z mnogimi pogovore o tem že opravila, tudi s Pahorjem je v stikih.

Uradnih pojasnil, zakaj MZZ ne vidi potrebe po uradnem Pahorjevem angažmaju, na N1 sicer nismo dobili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje