Boscarol izpolnil obljubo: gasilcem podaril 1,47 milijona evrov

Slovenija 02. Nov 202208:16 4 komentarji
Ivo Boscarol, Pipistrel
N1/Jan Gregorc

Poleti je na Krasu divjal najhujši požar v zgodovini samostojne Slovenije, ogenj je uničil 3.705 hektarjev površin. Podjetnik Ivo Boscarol, ki je takrat napovedal, da bo sam podvojil znesek vladne nagrade gasilcem, je sporočil, da je 1,47 milijona evrov na računu Gasilske zveze Slovenije.

Med največjim požarom v zgodovini samostojne Slovenije, ki je divjal letos na Krasu in uničil 3.705 hektarov površin, je podjetnik Ivo Boscarol obljubil, da bo podvojil sredstva za plačilo prostovoljnih gasilcev, ki jih je obljubila vlada.

“Osnovni motivi za donacijo so bili zahvala za njihov trud, spodbuda, da bi zdržali naslednje dni v peklenskih razmerah, motivacija prostovoljcem, da bi se jim pridružili in zato, da bi vedeli, da vsi Slovenci cenimo to, kar počnejo za prebivalce in naravo Krasa,” piše v sporočilu za javnost Boscarola.

“Nagrada za trud gasilcev je premajhna”

Dodal je, da donacija ni imela namena posegati v obstoječi način in koncept prostovoljnega gasilstva v Sloveniji ali ga spreminjati v plačane intervencije, “ampak prispevati po svojih močeh ter motivirati tudi druge, da bi prispevali sredstva za dodatno motivacijo tistim, ki so s svojim trudom ohranili vsa človeška življenja ter prav vse hiše na Krasu”. “Uspeh brez primere, ki se ga Slovenci premalo zavedamo.”

Zato so gasilci po njegovem mnenju brez dvoma zaslužili nagrado, ki je glede na njihov nesebični trud še vedno premajhna. “Verjamem, da jo bodo v društvih porabili na najbolj učinkovit način, da bodo lahko nadomestili uničeno opremo, nabavili novo ter bodo še bolje pripravljeni na prihodnje intervencije,” je še zapisal podjetnik.

Zbiranje podatkov o prisotnih gasilcih je trajalo kar nekaj časa. “Zato se vsem udeleženim opravičujem za čakanje na donacijo,” je zapisal. Po birokratskih postopkih je Boscarol tako 24. oktobra Gasilski zvezi Slovenije (GZS) nakazal sredstva v višini 1.470.034,03 evra, je razvidno iz sporočila za javnost. Priloženo je bilo tudi dokazilo o plačilu, ki ga vidite spodaj.

Ivo Boscarol

“S hčerko upava, da bo tudi najina donacija v javno zdravstvo za izgradnjo zdravstvenega doma in večnamenskega intervencijskega centra s helikopterjem, ki bosta zaživela leta 2025 v Ajdovščini, pripomogla k hitrejšim intervencijam na širšem območju Primorske in s sposobnostjo omejitve požarov v začetnem stadiju preprečila požare takih razsežnosti, kot je bil ta na Krasu,” še piše Boscarol in dodaja, da sta s prispevkom gasilcem s hčerjo Tajo Boscarol s tem zaključila planirane donacije v višini 30 milijonov evrov iz kupnine Pipistrela.

Spomnimo, da smo minuli teden pisali, da je GZS po požaru zbrala skupno okoli 6,5 milijona evrov za sanacijo in pomoč društvom pri nakupu nove opreme. Pripravili smo tudi razrez, koliko dobi katero društvo. Več lahko preberete v članku: Požar na Krasu: tako si bodo gasilska društva razdelila šest milijonov. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje