Boscarolova milijonska donacija Ajdovščini kot naročena za ministra Tonina

Slovenija 25. Mar 202206:16 > 26. Mar 2022 01:55 5 komentarjev
Matej Tonin Ivo Boscarol
BOBO

Donacija Taje in Iva Boscarola občini Ajdovščina pride prav tudi ministrstvu za obrambo, ki je prav v tem času ugotovilo, da helikopterskega centra v Postojni ne zmore vzpostaviti.

Ivo in Taja Boscarol bosta, ko bosta dobila kupnino za tri svoja podjetja, občini Ajdovščina donirala 25 milijonov evrov. Z delom donacije bo občina kupila helikopter in zgradila center za helikoptersko reševanje. Občina se je z Ivom in Tajo Boscarol dogovorila, da bo helikopter namenjen zdravstvu, zaščiti in reševanju v občini Ajdovščina in širši primorski regiji, občina pa bo z njim zagotavljala 24-urno pripravljenost za intervencije na območju Krasa, Trnovsko-Nanoške planote ter Soške in Vipavske doline, piše v pismu o nameri za donacijo.

A težava je v tem, da je vlada junija lani sprejela sklep o dolgoročnem sistemu zagotavljanja helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP). V njem pa je med drugim določeno, da se ta opravlja samo s helikopterji Slovenske vojske. Enako velja za medbolnišnične helikopterske prevoze in helikopterske prevoze otrok v inkubatorjih. Tudi te dve storitvi lahko opravljajo samo helikopterji vojske.

To pomeni, da sklep, ki ga je sprejela vlada, onemogoča, da bi se cilj Boscarolove donacije lahko uresničil, kajti helikopterja, ki bi ga kupila občina, sploh ne bi bilo mogoče vključiti v sistem nujne medicinske pomoči.

Na drugi strani pa je iz odgovorov, ki smo jih prejeli z ministrstva za obrambo, jasno tudi to, da sklep, ki ga je lani sprejela vlada, pomeni težavo tudi za vlado samo, kajti ugotovili so, da vlada ne more vzpostaviti sistema HNMP, kakršnega so si zamislili. Lahko pa bi ga, če vanj vključijo center za helikoptersko reševanje v Ajdovščini, o katerem sta se dogovorila Boscarol in ajdovska občina, pravijo na ministrstvu. Sistem, ki ga je na predlog ministrstva za obrambo začrtala vlada, namreč predvideva tri letalske baze. Dve že obstajata, in sicer letališče Brnik in letališče Maribor, iz katerih že zdaj vzletajo vojaški helikopterji, ki pomagajo zdravstvu. Tretja, nova letalska baza za helikoptersko nuno medicinsko pomoč, pa bi bila v Postojni.

Tako piše v vladnem sklepu, a letalske baze v Postojni ne bo. “Izkazalo se je, da ministrstvo oziroma vojska zaradi pomanjkanja tovrstnega kadra v srednjeročnem obdobju nista sposobna vzpostaviti tretje baze in zagotavljati njenega delovanja,” so za N1 pojasnili na ministrstvu za obrambo. Nato pa so konec prejšnjega tedna dobili darilo v obliki donacije Iva in Taje Boscarol.

Boscarol Tadej Beočanin
BOBO

“Župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin je konec minulega tedna ministra za obrambo Mateja Tonina obvestil o donaciji,” so dejali na ministrstvu in dodali, da bi “skladno s priporočili stroke v Sloveniji potrebovali tretjo bazo v jugozahodnem delu države, in center v Ajdovščini bi bil po mnenju ministra Tonina kot naročen”.

To nam je potrdil tudi ajdovski župan, ki je dejal, da so se interesi ministrstva, občine in Iva ter Taje Boscarol ujeli. Z ministrstvom se prej o tem niso nič pogovarjali, je zatrdil župan, a obenem dodal, da dogovor občine z Boscarolom ne bi smel biti popolno presenečenje. “Dogovor je naključen v tem smislu, da gre za dve popolnoma ločeni zgodbi, ki sta se šele zdaj povezali. Ni pa povsem naključen, saj vsi izhajamo iz realnih potreb. Vlada je vedela, da na tem koncu države potrebujemo helikopterski center, to vemo tudi na občini in to ve tudi gospod Boscarol,” je za N1 dejal Beočanin.

Kot kaže, se je Tonin zdaj torej pripravljen odpovedati temu, da lahko helikoptersko nujno medicinsko pomoč izvajajo samo helikopterji Slovenske vojske. “Po mnenju ministra Tonina bi veljalo za izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči v tretji letalski bazi najti neko obliko javno-zasebnega partnerstva,” so pojasnili na ministrstvu. Lastnica helikopterja, ki ga bo občina Ajdovščina kupila s pomočjo donacije, bo občina, pravi župan, na vprašanje, kdo bo izvajalec prevozov, pa odgovarja, da je o tem še prezgodaj govoriti.

Občina Ajdovščina in Iva ter Taja Boscarol so se sicer dogovorili, da bo ajdovski helikopterski center pokrival (samo) območje Krasa, Trnovsko-Nanoške planote ter Soške in Vipavske doline, po sklepu vlade pa bo tretja letalska baza pokrivala celotni zahodni in jugozahodni del Slovenije. “Prepričan sem, da bomo našli ustrezno rešitev, časa za dogovor je dovolj,” je povedal ajdovski župan. Poleg tega še ni jasno, ali bo vojska v primeru vzpostavitve tretje letalske baze v Ajdovščini vztrajala pri nakupu dveh novih transportnih helikopterjev. Njun nakup je namreč načrtovala zato, da bi štirje njeni lahko opravljali helikoptersko nujno medicinsko pomoč.

Vsekakor bi bilo treba za uresničitev dogovora med Toninom in Beočaninom spremeniti vladni sklep, vendar še ni jasno, ali in kdaj se bo to zgodilo. Na ministrstvu za obrambo pravijo, da je to v pristojnosti ministrstva za zdravje. Tam pa so poudarili, da je bil veljavni vladni sklep sprejet na predlog ministrstva za obrambo. Ker ta sklep velja, ministrstvo za zdravje predlaga rešitev, ki je drugačna od tiste, za katero sta se dogovorila Tonin in Beočanin. Helikopter, ki ga bo občina kupila z donacijo, se lahko v sistem nujne medicinsko pomoči vključil tako, da ga občina odstopi v uporabo vojski, pravijo na zdravstvenem ministrstvu. Vendar to po naših informacijah za Boscarola in ajdovsko občino ni sprejemljivo. “Ne bo kombinacij s policijo in vojsko,” je bil prejšnji teden ob predstavitvi donacije jasen poveljnik ajdovske civilne zaščite Igor Benko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje