NSi napoveduje referendum: “Naredili bomo vse, da bo nori zakon Levice propadel”

Slovenija 23. Mar 202214:05 > 24. Mar 2022 09:38 14 komentarjev
N1 STUDIO Jožef Horvat
Uroš Kokol/N1

Nova Slovenija (NSi) bo še danes v DZ vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu zakona o davku na prazne in velike nepremičnine, ki ga je nedavno v DZ vložila Levica. NSi bo "naredila vse, da bo ta nori zakon Levice propadel," je na predstavitvi volilnega avtobusa NSi v Ljubljani dejal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Jožef Horvat je spomnil, da so v Novi Sloveniji vedno bili za nizke davke. “Sami vemo, kako so naši ljudje varčni, kako so varčevali, da so si lahko zgradili hiše, s pomočjo sorodnikov, sosedov, kako so trdo varčevali, se odrekali dopustom, da so lahko kupili stanovanja,” je spomnil.

Levica pa bi po Horvatovih besedah zdaj želela uresničiti načelo stanovanja za vse v smislu “razlastninimo tiste, ki imajo stanovanja”. “To preprosto ne gre,” je ocenil Horvat in dodal, da bodo v NSi naredili vse, da bi preprečili sprejem tega zakona.

Poslanci Levice so sredi meseca v DZ vložili predlog zakona o davku na prazne in velike nepremičnine, namenjen progresivni obdavčitvi praznih stanovanj in večjih oz. dražjih nepremičnin. Predlog predvideva davek za fizične osebe, lastnike teh nepremičnin, za osnovo zanj pa določa vrednost nepremičnine, ugotovljeno s predpisi o množičnem vrednotenju nepremičnin. Kot so potrebo po zakonu utemeljili v Levici, je danes po ocenah nepremičninskih agentov investicijske narave že 30 odstotkov vseh nakupov nepremičnin. “Trend je posledica odsotnosti vsakršne stanovanjske politike in neustrezne obdavčitve nepremičnin,” so izpostavili.

Levica NSi očita zastraševanje

Edina prava novost v predlogu zakona je obdavčitev praznih stanovanj in hiš, za večino ljudi z običajnimi stanovanji pa predlog ne prinaša nobenega novega davka, so se na napoved NSi odzvali v Levici. Ta “nori zakon” velja že več kot 30 let, so dodali. “Cilj predloga Levice je preprečiti špekulantske naložbe v nepremičnine, ki dvigujejo cene nepremičnin in najemnin, stanovanja pa ostajajo prazna. Stanovanja in hiše za Levico niso finančna naložba, namenjena dobičku, ampak osnovna sredstva, namenjena življenju,” so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v Levici.

Njihov predlog zakona o davku na prazne in velike nepremičnine prepisuje določbe zakona o davkih občanov iz leta 1988, ki se nanašajo na premoženje in se po odločbi ustavnega sodišča uporabljajo do sprejetja novega zakona o nepremičninah, so pojasnili. Edina resnična novost zakona je tako obdavčitev praznih nepremičnin z ukinitvijo desetletne 100-odstotne davčne olajšave za naložbena prazna stanovanja in uvedbo pribitka, so dodali.

Kot so še spomnili, drugi njihovi predlogi olajšujejo odmero in pobiranje davka in prinašajo manjše spremembe, ki povečujejo obdavčitev luksuznih in večjih nepremičnin, “ki pa seveda nikakor ne bi vplivale na tiste, ki jih s svojimi manipulacijami straši NSi”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje