Puščavsko vreme brez oblačka – kako dolgo bo še tako?

Slovenija 21. Mar 202211:32 > 11:40 0 komentarjev
Marec: sončno vreme
Žiga Živulović jr. /BOBO

Letošnji marec je res sušec. Puščavsko vreme brez oblačka bo trajalo še nekaj časa, saj padavin v naslednjih desetih dneh ne moremo pričakovati. Lepega vremena se lahko veselijo tudi gledalci v Planici ta konec tedna.

Vreme nas v zadnjih dneh spravlja v dobro voljo, saj je sonca na pretek. A dežurni prognostik Agencije RS za okolje Andrej Velkavrh opozarja, da ne smemo pozabiti na nevarnosti tega puščavskega vremena, saj je še zmeraj razglašena velika požarna ogroženost.

Požar lahko zaneti že najmanjša iskra, zato moramo upoštevati opozorila uprave za zaščito in reševanje. V naravnem okolju je prepovedano kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, zunaj pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

In zakaj je vreme tako suho? Kot je za N1 razložil Velkavrh, je nad Evropo obsežen anticiklon, ki ima lego s središčem vzhodneje od nas. Nad nami je vzhodni zračni tok, ki prinaša zračne mase iznad celine – Azije in vzhodne Evrope – ki je ohlajena od zime. “Zato do nas ne pride vlažna zračna masa, temveč nasprotno, do nas prihaja suh zrak. Ker je zrak tako zelo suh, praktično tudi ne bo oblačnosti,” je dodal dežurni vremenoslovec Arsa.

Kljub prijetnim dnevnim temperaturam so noči še vedno precej hladne, zbujamo se tudi v jutra s temperaturami pod ničlo. Ko so noči jasne in mirne, torej ko ni vetra, zrak pa je zelo suh, se temperatura tako zniža, da se zbudimo v jutra pod ničlo. V prihodnjih dneh se bodo jutranje temperature sicer počasi dvigale zaradi dotoka toplejšega zraka, še hitreje pa se bodo dvigale dnevne temperature. V četrtek lahko tako pričakujemo okoli 20 stopinj Celzija. Padavin v naslednjih desetih dneh še ni na vidiku.

Gledalci se lahko lepega, sončnega vremena veselijo tudi v Planici. Kot je povedal Velkavrh, mraza ni pričakovati, zato bo kulisa za ogled skokov popolna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!