Brecelj postavil na laž Bešiča Loredana: Drži, da je zagrozil z odstopom

Slovenija 29. Mar 202320:21 1 komentar
Reforma zdravstva
Borut Živulovič/BOBO

Po tem, ko smo na N1 razkrili, da je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan prek svojih dveh državnih sekretarjev na zadnji seji strateškega sveta za zdravstvo zagrozil z odstopom, če se ne bodo uskladili o zakonu o ZZZS, je minister Bešič Loredan dan po tem razkritju N1 to odločno zanikal in celo dejal, da gre "za medijsko bombico". Toda predsednik strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj je ministra Bešiča Loredana postavil na laž in potrdil, da se je to zgodilo.

Kot smo poročali na N1, se minister za zdravje Danijel Bešič Loredan zadnje seje strateškega sveta za zdravstvo – ta je potekala v četrtek – ni udeležil. Tja je poslal dva državna sekretarja, Tjašo Vidic in Tadeja Osterca, ki sta zbranim uvodoma prenesla ministrovo sporočilo. To sporočilo pa je po informacijah N1 bilo: če ne bomo uspeli zbližati stališč o strukturni prenovi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, bom kot minister s celotno svojo ekipo odstopil. 

Ministrovo sporočilo je člane strateškega sveta po informacijah N1 začudilo, nekateri niso vedeli, ali minister misli resno ali pa zgolj grozi, kar se sicer ne bi zgodilo prvič.

Predsednik strateškega sveta Erik Brecelj je to prvič komentiral že v torkovi oddaji N1 STUDIO. Dejal je: “To zveni zelo grozeče, vendar ni bilo tako. Minister je sporočil, da če se ne bomo uskladili, potem nima smisla, da se s tem trudi naprej. Na seji ga ni bilo, to informacijo sta v njegovem imenu prenesla državna sekretarja. Mislim pa, da ni bilo mišljeno tako radikalno.”

A minister Bešič Loredan je nato razkritje N1 odločno zanikal, dejal je, da državna sekretarja njegovega sporočila z odstopom nista prenesla članom sveta, da te grožnje torej sploh ni bilo. Vse skupaj je označil kot “medijsko bombico” in dodal: Ne bom odstopil, delam na polno in ekipa dela na polno, ne vidim nobenih težav in nobenih objektivnih dejstev, da bi odstopil.”

Po ministrovem zanikanju pa je Erik Brecelj v izjavi za 24 ur ministra Bešiča Loredana dokončno postavil na laž. Na vprašanje, ali sta državna sekretarja na strateškem svetu res dejala, da bo minister odstopil, če se ne bodo poenotili glede zakona o ZZZS, kar minister zanika, je Brecelj odgovoril: “Da, to se je zgodilo.”

Odstopila pa naj bi tudi, kot poroča Televizija Slovenija, glavna tiskovna predstavnica ministra za zdravje Andreja Čmaj Fakin.

Brecelj je komentiral tudi namigovanja, da med njim in ministrom ni najboljšega sodelovanja. Dejal je, da je minister le nekajkrat doslej prišel na sejo strateškega sveta za zdravstvo. Že včeraj pa je v oddaji N1 STUDIO Brecelj pojasnil: “Midva nikoli nisva bila v zelo dobrih odnosih. Na področju zdravstva ni prijateljev. Ali si za spremembe na pozitivno, ali pa nisi. Ni prijateljskih odnosov.”

Kot kaže, pa Brecelj tudi ni najbolj optimističen, da bo zdravstvena reforma uspela, saj pravi: “Velik uspeh bo že to, če bo konec letošnjega leta stanje v slovenskem zdravstvu takšno, kot je danes.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje