Minister Bešič Loredan zagrozil z odstopom: je to nov manever ali misli resno?

Slovenija 28. Mar 202317:42 > 20:29 5 komentarjev
Danijel Bešič Loredan
Žiga Živulovič jr./BOBO

Rok za začetek zdravstvene reforme se izteka, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pa grozi z odstopom.

Dobra dva meseca po prvem reformnem koalicijskem vrhu, na katerem se je koalicija dogovorila o časovnici zdravstvene reforme, minister Danijel Bešič Loredan zaključuje pripravo prvih dveh zakonov, ki bosta del reforme zdravstva.

Gre za zakon o zdravstvenem informacijskem sistemu, o katerem pomembnejših nestrinjanj ni, in za zakon o zdravstveni blagajni (ZZZS), kjer pa stvari ne tečejo ravno gladko.

Spomnimo: ko je minister 9. marca na koalicijsko usklajevanje v parlamentu prinesel prvi osnutek izhodišč novega zakona o ZZZS, je završalo. Najbolj zato, ker bi po tem predlogu ukinili sedanjo skupščino zavoda, njene naloge bi prevzel državni zbor. Oblikovali bi tudi nov šestčlanski nadzorni odbor, v katerem bi bila predstavnik ministrstva za zdravje, predstavnik finančnega ministrstva, štiri člane pa naj bi imenovali na predlog Ekonomsko-socialnega sveta. Nadzorni odbor bi nato imenoval petčlanski upravni odbor zdravstvene blagajne.

Celo v vseh treh koalicijskih strankah so takrat ocenjevali, da bi bilo to preveliko povečevanje političnega vpliva na upravljanje milijard zdravstvene blagajne.

Po tem “hladnem tušu” se je ministrstvo lotilo priprave drugih oziroma novih izhodišč zakona o ZZZS, ki jih koalicijski partnerji sicer še niso videli, po informacijah N1 so jih pričakovali že prejšnji teden. Minister pa se je poslužil novega, tokrat precej skrajnega manevra.

V četrtek, ko je zasedal strateški svet za zdravstvo, je Bešič Loredan tja poslal dva državna sekretarja. Tjašo Vidic in Tadeja Osterca, ki sta uvodoma zbranim prenesla ministrovo sporočilo. To pa je bilo: če ne bomo uspeli zbližati stališč o strukturni prenovi Zavoda za zdravstveno zavarovanje, bom kot minister s celotno svojo ekipo odstopil.

To ministrovo sporočilo je člane strateškega sveta po informacijah N1 začudilo, nekateri niso vedeli, ali minister misli resno ali pa zgolj grozi, kar se sicer ne bi zgodilo prvič.

Reforma zdravstva
Borut Živulovič/BOBO

Predsednik strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj je v N1 STUDIO o tem, ali je minister Bešič Loredan članom sveta res postavil ta ultimat, povedal: “To zveni zelo grozeče, vendar ni bilo tako. Minister je sporočil, da če se ne bomo uskladili, potem nima smisla, da se s tem trudi naprej. Na seji ga ni bilo, to informacijo sta v njegovem imenu prenesla državna sekretarja. Mislim pa, da ni bilo mišljeno tako radikalno.”

Kot je še povedal Brecelj, je način upravljanja ZZZS pomembno vprašanje za politiko, medtem ko je za strateški svet ključno vprašanje to, kako bo ZZZS po novem deloval v korist pacientov. “Do tega pa še nismo niti prišli,” dodaja Brecelj.

Po njegovih besedah minister zdaj predlaga manjšo skupščino ZZZS, zdravstveno blagajno pa bi vodili trije direktorji. Na koncu “smo se uskladili”, je še dejal Brecelj, a po informacijah N1 s pripombo, naj minister spremembo upravljanja ZZZS izvede skupaj s spremembo krovnega zdravstvenega zakona, torej zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Kar pa bi po koalicijski časovnici stopilo v veljavo šele leta 2025.

Hitenje s spremembami upravljanja ZZZS naj bi nekateri člani strateškega sveta namreč videli kot vladno težnjo po kadrovanju v vodstvu zdravstvene blagajne, še posebej, ker predstavniki vlade in generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar ne skrivajo, da drug o drugem nimajo najboljšega mnenja.

Na ministrstvu za zdravje pravijo, da je treba ministrove besede o odstopu, ki sta jih članom strateškega sveta prenesla državna sekretarja, razumeti v kontekstu, da se minister zaveda “svoje politične odgovornosti do podpisanih zavez koalicijskih partnerjev in je glede na status strateškega sveta kot posvetovalnega telesa treba priti v okviru predvidenih časovnic do vsebinsko primernih predlogov, ki sledijo korakom prenove zdravstvenega sistema”. Prav tako morajo biti časovno usklajene razprave, ki so vsebinsko povezane s koraki prenove iz koalicijskih zavez, so poudarili.

Pravijo tudi, da bodo predlog zakona o zdravstvenem informacijskem sistemu in predlog zakona o strukturni prenovi ZZZS v javno razpravo poslali ta petek.

Če bo res tako, bo to za zdaj le dvotedenska zamuda glede na rok, ki so si ga sredi januarja na Brdu pri Kranju zastavili koalicijski partnerji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje